Svet

Poljska: Nećemo da žrtvujemo svoju poljoprivredu zbog Ukrajine

Farmeri se pitaju da li ima smisla pomagati Ukrajini po cenu sopstvene poljoprivrede, rekao je bivši ministar poljoprivrede
Poljska: Nećemo da žrtvujemo svoju poljoprivredu zbog Ukrajinewww.globallookpress.com © Marcus Golejewski/Keystone Press Agenc

Ukrajina želi da Poljska žrtvuje svoje poljoprivredno zemljište za njeno dobro, rekao je Jan Kšištof Ardanovski, bivši ministar poljoprivrede zemlje u intervjuu za portal "Fronda", prenose "RIA Novosti".

"Veoma sam razočaran promenom retorike ukrajinskih političara, na čelu sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, koji počinju da reže na Poljsku jer pokušava da zaštiti svoje interese. Pružili smo Ukrajini ogromnu pomoć, možda čak i više od onoga što smo mogli sebi da priuštimo", rekao je on.

Prema rečima bivšeg ministra, kijevske vlasti pokušavaju da unovče svoju "tragediju" kako bi se učvrstile na poljoprivrednom tržištu EU pod posebnim uslovima.

"Poljski farmeri, koji zbog deregulacije tržišta imaju problema sa sopstvenim proizvodima, počinju da brinu za svoju ekonomsku situaciju – i menjaju svoj pristup prema Ukrajincima. Počinju da se pitaju da li ima smisla pomagati Ukrajini koja očigledno očekuje da ćemo žrtvovati sopstvenu poljoprivredu", objasnio je Ardanovski.

Premijeri nekoliko zemalja EU su se krajem marta obratili šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se reši kriza izazvana značajnim povećanjem isporuke ukrajinskog žita na tržišta zemalja članica. Usvojeno je da do 15. septembra važi zabrana uvoza proizvoda u Poljsku, Bugarsku, Mađarsku, Rumuniju i Slovačku. 

image