Svet

Još jedna glavobolja zbog Nigera: Šta će biti sa Trans-saharskim gasovodom za Evropu?

Projekat koji je prethodno opisivan kao šansa za Evropu da diverzifikuje svoje lance snabdevanja gasom već je ugrožen odlukom Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država da uvede sankcije Nigeru zbog puča, piše "Nju telegraf" iz susedne Nigerije
Još jedna glavobolja zbog Nigera: Šta će biti sa Trans-saharskim gasovodom za Evropu?www.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Državni udar koji su prošle nedelje sproveli pripadnici predsedničke garde te zemlje skoro svakodnevno dobija nove geopolitičke dimenzije, a još jedna od manje očiglednih posledica odnosi se na evropsku energetsku sigurnost.

RT Balkan je prethodno pisao kako bi puč mogao imati negativne posledice na industriju nuklearne energije u Evropi, a posebno Francuskoj, koja između 60 i 70 odsto električne energije dobija iz nuklearnih elektrana.

Taj blok uvozi 25 odsto uranijuma iz Nigera, a, kako je preneo Bi-Bi-Si, predstavnici hunte najavili su u ponedeljak da obustavljaju izvoz uranijuma i zlata u Francusku.

Još jedna "slaba tačka" evropske energetske sigurnosti koja bi se mogla naći na milosti i nemilosti hunte jeste planirani projekat Trans-saharskog gasovoda.

Projekat koji je prethodno opisivan kao šansa za Evropu da diverzifikuje svoje lance snabdevanja gasom prvobitno aktuelan je već više od dve decenije, a Nigerija, Niger i Alžir, kroz koje bi ovaj gasovod trebalo da prolazi, potpisali su memorandum o razumevanju za implementaciju projekta prošlog leta.

Nedavno su vođeni razgovori o oživljavanju projekta između tri zemlje koje čine radnu grupu, pošto je pitanje gasa za Evropu postalo aktuelnije usred sankcija koje je EU uvela Rusiji nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, navodi list "Nju telegraf" iz Nigerije.

Ovaj gasovod bi trebalo da ima godišnji protok od 30 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što ga po zapremini čini jednakim sa Turskim tokom, čije obe linije imaju ukupan protok od 31,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Iako hunta tek treba da iskaže svoj stav o projektu Trans-saharskog gasovoda, "Nju telegraf" ističe da odluka Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) da uvede sankcije Nigeru zbog puča već ugrožava ovaj projekat, jer, kako se navodi, sankcije podrazumevaju zabranu svih transakcija, uključujući i energetske, između Nigera i članica ove organizacije, kojima pripada i Nigerija. 

image