Svet

Ukrajinskoj nezahvalnosti nema kraja, Poljska oštra prema Kijevu: Počnite da cenite našu ulogu

Poljski premijer je poručio da Kijev ne bi trebalo da čini takve greške, nakon što su ukrajinske vlasti pozvale ambasadora Varšave na raport zbog komentara poljskih zvaničnika o ukrajinskoj nezahvalnosti
Ukrajinskoj nezahvalnosti nema kraja, Poljska oštra prema Kijevu: Počnite da cenite našu uloguGetty © Michele Tantussi/Getty Images

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki poručio je da je Ukrajina učinila ogromnu grešku time što je pozvala izaslanika Varšave u Kijevu na raport zbog komentara visokog poljskog zvaničnika o nezahvalnosti kijevskog režima.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je poljskog ambasadora Bartoša Čihockog na razgovor nakon što je šef međunarodnog političkog biroa u administraciji poljskog predsednika Marcin Prizdač izjavio da bi "bilo prikladno da Ukrajina počne da ceni ulogu koju je Poljska igrala za Ukrajinu poslednjih meseci i godina", braneći odluku Varšave da zabrani uvoz ukrajinskog žita.

"U međunarodnoj politici, u kontekstu tekućeg rata, i uzimajući u obzir ogromnu podršku koju je Poljska dala Ukrajini, takve greške ne bi trebalo da se dešavaju", poručio je Moravjecki na Tviteru.

"Uvek ćemo braniti dobru reputaciju Poljske i njenu bezbednost, a interesi ni jedne druge zemlje neće prevladati nad interesima Republike Poljske", dodao je on.

Nakon što je Prizdač izneo tvrdnje o ukrajinskoj nezahvalnosti na poljskoj televiziji "TVP", portparol MSP Kijeva Oleg Nikolenko je rekao da "izjave o navodnoj nezahvalnosti Ukrajinaca za pomoć Poljske nisu u skladu s realnosti i kao takve su neprihvatljive."

Zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Andrej Sibiga takođe je osudio "neosnovane tvrdnje" da Kijev ne ceni pomoć svog suseda.

Poljski ministar spoljnih poslova Pavel Jablonski odbacio je kritike Kijeva, insistirajući da je politika njegove zemlje vođena poljskim interesima, istovremeno podsetivši na velike količine pomoći koja je Ukrajini data tokom prošle godine.

S obzirom da je EU smanjila carinske dažbine na ukrajinske poljoprivredne proizvode za izvoz s nadom da će potpomoći urušenu ukrajinsku ekonomiju, jeftino ukrajinsko žito preplavilo je zajedničko tržište EU, izazvavši time proteste poljoprivrednika u istočnom delu bloka.

Pet istočnoevropskih zemalja, uključujući i Poljsku, u početku su pojačale sopstvena ograničenja na ukrajinsko žito, iako je EU u celini kasnije sledila njihov primer formalnom zabranom.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Brisel da ukine ograničenja do 15. septembra, nazivajući tu politiku "neevropskom", dok je premijer Denis Šmigal takođe istakao poziciju Poljske kao "neprijateljsku i populističku."

image