Svet

Mask na udaru ukrajinskih kritika: Sabotira nas blokadom "Starlinka"

Uprkos tome što Maskova mreža satelita sme da se koristi samo u mirnodopske svrhe, Kijev preko "Starlinka" kontroliše dronove kojima napada ruske ciljeve
Mask na udaru ukrajinskih kritika: Sabotira nas blokadom "Starlinka"© Tanjug/Telegram Channel of Odesa Region Governor Oleh Kiper via AP

Ukrajina je bila prinuđena da prekine nekoliko planiranih napada dronovima na ruske ciljeve nakon što je Ilon Mask odbio da im odobri pristup satelitskoj mreži "Starlink".

Kijev je nedavno planirao da dronovima napadne brod ruske mornarice u crnomorskoj bazi na Krimu. Međutim, 52-godišnji izvršni direktor "Spejseksa" odbio je da omogući ukrajinskoj vojsci da koristi njegovu mrežu "Starlink" zbog čega je napad obustavljen, piše "Njujork tajms".

Odmah potom, načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni navodno je kontaktirao načelnika Generalštaba vojske SAD, generala Marka Milija i optužio Maska da je sabotirao njihov plan, što je, kako je rekao, "zabrinjavajuće ponašanje".

Milijarder, koji je još na početku Specijalne vojne operacije ponudio ukrajinskim snagama svoju mrežu satelita, od samog početka je tvrdio da je njegova tehnologija namenjena "isključivo u mirnodopske svrhe".

Najnovija kontroverza oko upotrebe "Starlinka" za potrebe ukrajinske ofanzivne usledila je pošto je Gvin Šotvel, predsednica "Spejseksa" u februaru zvanično objavila da kompanija ograničava ukrajinsku upotrebu "Starlinka" u vojne svrhe.

Šotvel je podsetila da "Starlink" može da se koristi samo za standardne komunikacije i u humanitarne svrhe, kao što je povezivanje porodica i bolnica. Maskovi sateliti tako su omogućili Ukrajincima bezbedan i nezavisan pristup internetu.

"'Starlink' nije dizajniran niti namenjen za upotrebu u ofanzivnim ili odbrambenim borbama ili u drugim sličnim krajnjim upotrebama", navode iz "Starlinka".

Uprkos tome, ukrajinska vojska je ignorisala ovo upozorenje i iskoristila tehnologiju za komunikaciju i pilotiranje dronovima koji napadaju ruske ciljeve, od vojnih do infrastrukturnih.

image