Svet

Poljska: Odnosi sa Ukrajinom nisu najbolji, to nije tajna

Poljska podržava Ukrajinu u meri u kojoj je to u skladu sa nacionalnim interesima, kaže Pavel Jablonski
Poljska: Odnosi sa Ukrajinom nisu najbolji, to nije tajnawww.globallookpress.com © Patrick Pleul/ZB

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslvoa Pavel Jablonski izjavio je da odnosi sa Ukrajinom u poslednje vreme nisu baš najbolji.

"Postoje mnoga pitanja oko kojih Poljska i Ukrajina nisu saglasne. Zbog primedbi nekih predstavnika ukrajinske vlasti u poslednje vreme odnosi nisu bili baš najbolji, to niko ne krije", ističe Jablonski.

On je napomenuo da ta država sledi politiku svojih nacionalnih interesa i da "podržava Ukrajinu u meri u kojoj je to u skladu sa nacionalnim interesima". Tako je uvek bilo i tako će uvek biti - poručio je Jablonski, prenosi "Gardijan".

Podsetimo, ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je juče poljskog ambasadora Bartoša Čihockog na konsultacije nakon što je šef međunarodnog političkog biroa u administraciji poljskog predsednika Marcin Prizdač izjavio da bi "bilo prikladno da Ukrajina počne da ceni ulogu koju je Poljska igrala za Ukrajinu poslednjih meseci i godina", braneći odluku Varšave da zabrani uvoz ukrajinskog žita.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki poručio je ranije da je Ukrajina učinila ogromnu grešku time što je pozvala izaslanika Varšave u Kijevu na raport.

"U međunarodnoj politici, u kontekstu tekućeg rata, i uzimajući u obzir ogromnu podršku koju je Poljska dala Ukrajini, takve greške ne bi trebalo da se dešavaju. Uvek ćemo braniti dobru reputaciju Poljske i njenu bezbednost, a interesi ni jedne druge zemlje neće prevladati nad interesima Republike Poljske", napisao je Moravjecki na Tviteru.

Nakon što je Prizdač izneo tvrdnje o ukrajinskoj nezahvalnosti na poljskoj televiziji "TVP", portparol MSP Kijeva Oleg Nikolenko je rekao da "izjave o navodnoj nezahvalnosti Ukrajinaca za pomoć Poljske nisu u skladu s realnošću i kao takve su neprihvatljive."

S obzirom da je Evropska unija smanjila carinske dažbine na ukrajinske poljoprivredne proizvode za izvoz s nadom da će potpomoći urušenu ukrajinsku ekonomiju, jeftino ukrajinsko žito preplavilo je zajedničko tržište EU, izazvavši time proteste poljoprivrednika u istočnom delu bloka.

Pet istočnoevropskih zemalja, uključujući i Poljsku, u početku su pojačale ograničenja na ukrajinsko žito, iako je EU u celini kasnije sledila njihov primer formalnom zabranom.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Brisel da ukine ograničenja do 15. septembra, nazivajući tu politiku "neevropskom", dok je premijer Denis Šmigal takođe istakao poziciju Poljske kao "neprijateljsku i populističku."

image