Svet

Stoltenberg: Švedska i Finska ispunile zahtev; Turska: Nije baš sve

Čavušoglu je rekao da Finska i Švedska još nisu ispunile sve uslove koje je Ankara postavila za članstvo u NATO
Stoltenberg: Švedska i Finska ispunile zahtev; Turska: Nije baš sve© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su Švedska i Finska ispunile zahteve Turske povodom prijema u Alijansu, prenosi Rojters.

"Vreme je da poželimo Finskoj i Švedskoj dobrodošlicu kao punopravnim članicama NATO-a", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Istanbulu, u prisustvu turskog ministra spoljnih poslova Melvuta Čavušoglua.

Stolteberg je dodao da je u ovim opasnim vremenima važno da se odobri članstvo Švedske i Danske kako bi se sprečilo bilo kakvo nerazumevanje ili pogrešna procena u Moskvi.

S druge strane, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da Finska i Švedska još nisu ispunile sve uslove koje je Ankara postavila za članstvo u NATO.

"Vidimo neke pozitivne korake, posebno ukidanje embarga na oružje i promene u zakonodavstvu. Ali ovo nije ispunjenje svih uslova", rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Finska i Švedska u pozadini događaja u Ukrajini 18. maja predale su generalnom sekretaru NATO-a molbu za ulazak u alijansu.

Turska je prvo blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare. Turska je zauzvrat povukla svoje primedbe na ulazak ove dve evropske zemlje u NATO. Od 6. oktobra, 28 od 30 zemalja već je donelo pozitivnu odluku o prijemu severnih zemalja u NATO, sa izuzetkom Turske i Mađarske .

Turska je kao članica NATO imala primedbe na kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO, kritikujući obe zemlje zbog podrške terorističkim grupama i osobama koje Turska smatra teroristima.

Turska je tražila njihovo isporučenje i time uslovljavala Helsinki i Stokholm članstvom u Alijansi.

Švedska i Finska su formalno podnele zahtev za pridruživanje NATO-u u junu ove godine, a ta odluka je podstaknuta ruskom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

image