Svet

Minsk: Varšava da ne eskalira situaciju optužbama o narušavanju granice helikopterima

U Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije pozvan je otpravnik poslova Poljske u Minsku Martin Vojčehovski
Minsk: Varšava da ne eskalira situaciju optužbama o narušavanju granice helikopterimawww.globallookpress.com © Artur Widak/ZUMAPRESS.com

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije pozvalo je Varšavu da ne eskalira situaciju optužbama da je Minsk narušio granicu vojnim helikopterima i da je ne koristi za militarizaciju pograničnog područja, saopštila je pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Belorusije.

Kako prenose "RIA Novosti", 2. avgusta je u Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije pozvan otpravnik poslova Poljske u Minsku Martin Vojčehovski.

"Diplomata je obavešten da ishitrene izjave poljskih zvaničnika o tome da su dva beloruska helikoptera narušila vazdušni prostor Poljske 1. avgusta nisu potvrđene rezultatima sveobuhvatne provere koju je sprovela beloruska strana. Podaci objektivne kontrole letenja helikoptera pokazani su kao dokaz", navodi se u saopštenju.

Kako se napominje, deeskalacija ionako teške situacije u bilateralnim odnosima moguća je samo u okviru međusobnog poštovanja i konstruktivnog dijaloga.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da su dva beloruska helikoptera navodno narušila vazdušni prostor zemlje, nakon čega je šef poljskog Ministarstva odbrane naredio da se poveća broj trupa na granici sa Belorusijom.

Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da je optužbe o kršenju poljske granice iznelo poljsko vojno-političko rukovodstvo kako bi opravdalo gomilanje snaga i sredstava u blizini beloruske granice.

Belorusko ministarstvo je takođe navelo da je još ujutru operativna komanda poljskih oružanih snaga uveravala stanovništvo da poljski radari nisu zabeležili narušavanje državne granice, a do večeri, očigledno, nakon konsultacija sa njihovim prekookeanskim vlasnicima, već su izvestili da se "prelazak granice dogodio na veoma maloj nadmorskoj visini".

image