Svet

Lula da Silva: O ratu u Ukrajini trebalo razgovarati u Savetu bezbednosti UN

Da se o teritorijalnom pitanju Ukrajine ranije razgovaralo u UN, verujemo da bismo sada živeli u miru, rekao je Lula da Silva
Lula da Silva: O ratu u Ukrajini trebalo razgovarati u Savetu bezbednosti UN© Alexandre Schneider / Stringer

Potreban je zajednički imenitelj za zemlje koje učestvuju u pregovorima o Ukrajini, rekao je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva.

On je naglasio da Savet bezbednosti UN treba da postane platforma za razgovor o situaciji u toj zemlji, uključujući i teritorijalno pitanje.

Brazilski šef države naveo je da je već razgovarano o ovom pitanju sa kolegama raznih zemalja, poput Indije, Kine, latinoameričkih i afričkih država, preneo je TASS.

"O ovom ratu trebalo je razgovarati u Ujedinjenim nacijama, u sali Saveta bezbednosti, iako su njegove članice umešane u ratove", rekao je on.

Podsetio je da su SAD, Britanija i Francuska ranije izvršile invaziju na Irak i Libiju bez mandata UN.

"Da se o teritorijalnom pitanju Ukrajine ranije razgovaralo u UN, verujemo da bismo sada živeli u miru", naveo je on.

Lula dodaje da je njegov savetnik za spoljnu politiku Selso Amorim već posetio Rusiju, Ukrajinu i Dansku, a učestvovaće i u razgovorima u Saudijskoj Arabiji.

"To je važno, jer upravo u razgovoru sa onima čije se mišljenje razlikuje od vašeg, moguće je pronaći zajednički imenitelj na osnovu kojeg je moguće postići mir kada za to dođe vreme", poručio je braziliski predsednik.

image