Svet

Sprema li se repriza kovida 19: 25 odsto šanse za novu pandemiju?

London povećao verovatnoću da će "katastrofalna" pandemija pogoditi zemlju
Sprema li se repriza kovida 19: 25 odsto šanse za novu pandemiju?© Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Prekid u snabdevanju energentima i još jedna pandemija, dva su najznačajnija rizika za Veliku Britaniju prikazana u ažuriranom vladinom registru.

U prvom ažuriranju registra rizika u tri godine, London ocenjuje da verovatnoća "katastrofalne" pandemije u narednih pet godina iznosi pet do 25 odsto, piše "Gardijan" i podseća da je prethodna procena rizika bila od jedan do pet procenata.

Takođe, prvi put se na listi rizika pojavio napad na infrastrukturu Velike Britanije, kao što je njena energetska mreža, sa "značajnim" uticajem od pet do 25 odsto u naredne dve godine. Faktori rizika u ovoj kategoriji su prekid snabdevanja Evrope ruskim energentima, teroristički napadi na mreže, nuklearna postrojenja ili snabdevanje gorivom.

"Iako se Velika Britanija manje oslanja na ruske energente nego mnoge druge evropske zemlje, i dalje je izložena poremećajima na evropskim energetskim tržištima", navodi se u dokumentu. U najgorem scenariju, sav tranzitni gas koji teče iz Rusije u evropske države mogao bi da bude prekinut na nekoliko nedelja tokom zime, što bi potencijalno dovelo do smanjenja potražnje širom Evrope.

"Ozbiljna nestašica gasa u kontinentalnoj Evropi tokom značajnog perioda takođe bi mogla negativno da utiče na kapacitete za proizvodnju električne energije na gas u kontinentalnoj Evropi, što bi moglo da utiče na sigurnost snabdevanja UK energijom u zimskom periodu, utičući na potrošače električne energije u domaćinstvu", navodi se u registru.

Ažurirani dokument pokrenuo je Oliver Dauden, zamenik premijera, navodeći 89 pretnji Velikoj Britaniji.

Čini se da je najznačajniji rizik još jedna pandemija, sa najgorim scenarijem od 840.000 smrtnih slučajeva i stopom mortaliteta od 2,5 odsto, što je više od broja umrlih od kovida u Velikoj Britaniji.

Uz još jednu pandemiju, postoje četiri druga rizika koja su ocenjena kao potencijalno "katastrofalna". Otkazivanje električne mreže i veliki hemijski, biološki, nuklearni ili radiološki napad procenjeni su na jedan do pet odsto verovatnoće u roku od dve do pet godina, dok se nuklearna nesreća ili širenje radijacije procenjuje na 0,2 do jedan procenat verovatnoće.

Najverovatniji veliki rizici, sa preko 25 posto šanse u narednih dve do pet godina i "umerenim" uticajem, su teroristički napadi, tehnološki incident u industriji finansijskih usluga, napad na NATO članicu, i katastrofe na prekomorskoj teritoriji.

I veštačka inteligencija i klimatske promene su ocenjeni kao "hronični" rizici zajedno ozbiljnim i organizovanim kriminalom.

image