Svet

"Euraktiv": Energija postaje preskupa za mnoge Evropljane

Zbog poskupljenja struje, milioni građana EU ne mogu da zagreju svoje domove
"Euraktiv": Energija postaje preskupa za mnoge Evropljanewww.globallookpress.com © imagebroker/Herbert Kehrer

Energetska kriza, izazvana sankcijama protiv Rusije, uzima danak u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Eurostata, prema kojima 2022. godine 9,3 odsto stanovništva nije bilo u stanju da adekvatno zagreje svoje domove, što je porast sa 6,9 odsto u odnosu na godinu dana ranije, prenosi sajt "Euraktiv".

U sredu je održana treća godišnja konferencija Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC), na kojoj je konstatovano da energetsko siromaštvo u Evropi raste zbog poskupljenja cena energije.

Mere preduzete tokom krize nisu rešile ovo pitanje, pogoršano konfliktom u Ukrajini, saopštio je EESC, telo EU koje okuplja organizacije civilnog društva, grupe poslodavaca i sindikate.

Plan Evropske komisije (REPoverEU), predstavljen u maju prošle godine, imao je za cilj da zaštiti domaćinstva od nestašice energije i bio je, kako tvrdi EESC, "uspešan u smanjenju zavisnosti Evrope od jeftinog ruskog gasa."

"Sada je potrebno da povećamo energetsku efikasnost i osnažimo potrošače", izjavila je na skupu EESC Adela Tesarova, visoki zvaničnik energetskog odeljenja Evropske komisije, dodajući da je stopa renoviranja u Evropi trenutno isuviše niska.

Održivo stanovanje je od suštinskog značaja za postizanje klimatskih ciljeva EU, ali mere preduzete na nivou EU i na nacionalnom nivou treba da izbegnu povećanje nejednakosti, rekao je Masimilijano Maskerini iz Evropske fondacije za poboljšanje uslova života i rada.

Na konferenciji EESC, koordinator Koalicije za pravo na energiju Kijeran Pradep je upozorio da je "energetsko siromaštvo strukturni, sistemski problem, koji zahteva političke odluke."

Kako je saopštio Komitet Evropskog parlamenta za ženska prava, veća je verovatnoća da će žene pasti u energetsko siromaštvo.

Žene su neproporcionalno pogođene energetskim siromaštvom, smatra Katarina Habersbruner, ispred organizacije "Žene se angažuju za zajedničku budućnost".

Domaćinstva sa niskim prihodima, porodice sa jednim roditeljem, imigranti, kao i osobe sa invaliditetom, suočavaju se sa većim rizikom od energetskog siromaštva, ističe EESC.

Takozvano saobraćajno siromaštvo, koje označava nedostatak pristupa javnom prevozu, predstavlja nuspojavu energetske krize, primetili su govornici na konferenciji EESC. Ovo pitanje je otvoreno tokom protesta "Žutih prsluka" u Francuskoj, koji je izazvalo poskupljenje goriva.

Andres Barselo Delgado, predsednik stalne grupe EESC za energetiku, naglasio je da "donosioci odluka treba da imaju u vidu činjenicu da je energija javna usluga, a predstojeće promene na tržištu električne energije moraju da garantuju, s jedne strane, održivo i pouzdano snabdevanje, a s druge, pravo na energiju za sve građane."

image