Svet

Šef italijanske diplomatije: "Ruka Kremlja" nije umešana u puč u Nigeru

Ne postoje nikakvi dokazi da je Rusija umešana, dok su demonstracije sa Putinovim fotografijama bile usmerene protiv Francuske, rekao je Antonio Tajani
Šef italijanske diplomatije: "Ruka Kremlja" nije umešana u puč u Nigeru© TANJUG/AP Photo, File

Nema informacija koje ukazuju da je Rusija umešana u puč u Nigeru, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova i zamenik premijera Antonio Tajani.

"Nemamo nikakve podatke o umešanosti Rusije u vezi sa organizovanim pučom u Nigeru. Demonstracije sa Putinovim fotografijama su, u stvari, više bile usmerene protiv Francuske. Ali, naravno, Rusija se već godinama vešto infiltrira u ovaj region", kazao je Tajani u intervjuu za list "Republika".

Prema njegovim rečima, promena vlasti u toj afričkoj zemlji iznenadila je celu Evropu. 

Tajani je podsetio da je premijer Nigera Uhumudu Mahamadu došao u Rim krajem jula na sastanak vezan za hranu.

"Da se ​​plašio državnog udara, ne bi bio u Italiji. Predsednikova garda je delovala nezavisno. Za ovo niko nije znao, ni SAD ni Francuska", zaključio je Tajani.

Ranije je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer izjavila da "Sjedinjene Države nisu videle nikakve verodostojne indicije o umešanosti Rusije ili privatne ruske 'Vagner' grupe u državni udar u afričkoj državi Niger".

Ona je napomenula i da je Vašington pozvao građane SAD u Nigeru da budu oprezni.

Naime, Tajani je prethodno izjavio da zapadna vojna intervencija u Nigeru ne dolazi u obzir, jer to bi bila nova kolonizacija.

"Verujem da treba insistirati na obnavljanju demokratije u Nigeru, ali treba isključiti svaku zapadnu vojnu inicijativu, jer će se to posmatrati kao nova kolonizacija", kazao je Tajani za kanal "Rajnjuz24".

Podsetimo, predsednik Nigera Mohamed Bazum uklonjen je s vlasti, navela je grupa vojnika koji su se pojavili na nacionalnoj televiziji ove zapadnoafričke države.

Pukovnik Amadu Abdraman, koji je u televizijskom prenosu sedeo okružen sa devet drugih oficira, rekao je da su snage odbrane i bezbednosti odlučile: "Stavite tačku na režim koji poznajete zbog pogoršanja bezbednosne situacije i lošeg upravljanja", preneo je Rojters.

image