Svet

Trampov advokat: Braneći bivšeg predsednika, branim slobodu svih Amerikanaca

Džon Lauro, koji se nedavno pridružio Trampovom pravnom timu, predstavljaće ga na prvom pojavljivanju pred sudijom kasnije danas u Vašingtonu
Trampov advokat: Braneći bivšeg predsednika, branim slobodu svih AmerikanacaGetty © Alex Wong / Staff

Novi advokat Donalda Trampa, Džon Lauro nazvao je slučaj, koji je protiv bivšeg predsednika sastavio specijalni tužilac Džek Smit, pitanjem koje se tiče svih Amerikanaca koji veruju u slobodu govora i pravo da imaju svoje mišljenje.

Tramp bi danas trebalo da se pojavi pred sudom u Vašingtonu i angažovao je Laura, koji je iskusan branilac, da mu pomogne da odgovori na optužbe Smita da je širio laži i osporavao rezultate izbora.

"Ovaj slučaj sa predsednikom Trampom biće težak jer vlada ima oko 60 advokata i istražitelja koji su svi usklađeni", rekao je Lauro za "Volstrit džornal". "Biće to prava bitka u sudnici i očekujemo da će možda biti pozvano preko 100 svedoka i da bi suđenje moglo da traje mnogo, mnogo meseci".

Optužnica koja je objavljena u utorak optužuje Trampa za zločinački plan da ostane na vlasti nakon poraza na izborima u novembru 2020. Optužbe uključuju zaveru radi prevare SAD i zaveru protiv prava birača. Preti mu zakonska maksimalna kazna od 20 godina zatvora ako bude osuđen, ali optuženi retko dobijaju takve kazne.

Krivično suđenje bivšem predsedniku znači veliki ulog kako za Laura, tako i za Ministarstvo pravde i zemlju koja je politički podeljena pred predsedničku kampanju u kojoj je Tramp glavni republikanski kandidat i protivnik predsednika Džozefa Bajdena, navodi "Volstrit džornal".

Lauro, koji je rekao da su njegovi politički stavovi "konzervativni" kaže da je slučaj protiv Trampa simbol brige koja ga muči godinama: prekomerna kriminalizacija američkog života.

"Živimo u dobu kada tužioci zaista izmišljaju kriminalne teorije koje ranije nisu korišćene, a to ima zaista strašne posledice po sve Amerikance", rekao je Lauro. "To je moja velika briga i razlog zašto sam se uključio u ovaj slučaj".

"Ova odbrana gospodina Trampa nije samo za njega, već i, po mom mišljenju, za sve Amerikance koji žele da ostvare slobodu govora i zauzmu nepopularne političke stavove", rekao je Lauro. "Ono što sada vidimo u društvu je da vas cenzurišu ili poništavaju ili vam kažu da ne možete da podignete glas i govorite šta želite".

Predviđajući tu odbranu, Smit je u optužnici naveo da se Tramp goni zbog "nezakonitih sredstava poništavanja legitimnih glasova i podmetanja rezultata izbora", a ne zbog njegovog političkog govora.

"Optuženi je imao pravo, kao i svaki Amerikanac, da javno govori o izborima, pa čak i da lažno tvrdi da je tokom izbora bilo prevare koja je determinisala ishod i da je on pobedio", navodi se u optužnici.

Laurove kolege smatraju da je Tramp u dobrim rukama budući da njegov advokat važi za beskompromisnog borca.

image