Svet

Tramp pred pojavljivanje na sudu u Vašingtonu: Velika mi je čast jer ću biti uhapšen za vas!

Potrebna mi je još jedna optužnica da obezbedim svoj izbor!, pisao je bivši američki predsednik u objavi na svojoj društvenoj mreži
Tramp pred pojavljivanje na sudu u Vašingtonu: Velika mi je čast jer ću biti uhapšen za vas!© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Bivši američki predsednik Donald Tramp otišao je na sud u Vašingtonu, a informaciju o tome objavio je na svojoj društvenoj mreži "Istina". Tramp bi trebalo da se izjasni o optužbama da je vodio široku zaveru s namerom da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020. godine.

"Idem u Vašington da budem uhapšen zbog osporavanja lažnih, ukradenih izbora. Velika mi je čast jer ću biti uhapšen za vas", napisao je on, a prenele su "RIA Novosti".

Tramp je naveo da mu nedostaje još jedna optužnica za pobedu na predstojećim predsedničkim izborima 2024. godine.

"Potrebna mi je još jedna optužnica da obezbedim svoj izbor!" pisao je bivši američki predsednik u objavi na svojoj društvenoj mreži. 

Prethodno je rekao da će ga američki državni tužilac Merik Garland, po nalogu predsednika Džozefa Bajdena optužiti "za onoliko zločina koliko možete da zamislite".

U okviru prethodnih optužbi i pojavljivanja pred sudom, Tramp je uhapšen čim je stigao na sud, ali nije zadržan u pritvoru i dozvoljeno mu je da bude na slobodi bez kaucije.

Dan pre pojavljivanja pred sudom u Vašingtonu, velika porota je usaglasila optužnicu protiv bivšeg šefa Bele kuće u slučaju mešanja u predsedničke izbore 2020. godine.

Optužnica se sastoji iz četiri tačke u kojima se bivši predsednik optužuje za prevaru Sjedinjenih Država, zaveru radi ometanja službenog postupka (prenosa vlasti), ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD.

Trampov tim veruje da iza ovih navoda stoje "zločinačka porodica Bajden" i Ministarstvo pravde SAD, a prema mišljenju njegov pristalica glavni cilj je mešanje u izbore 2024. godine.

image