Svet

Američki general: Dobio sam nove snimke iz Ukrajine, 123.000 novih grobova

Nekadašnji savetnik Pentagona Daglas Mekgregor je šokiran ponašanjem zapadnih lidera, koje optužuje da guraju Ukrajinu u sukob
Američki general: Dobio sam nove snimke iz Ukrajine, 123.000 novih grobova© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ukrajinske trupe su izgubile 400.000 vojnika od početka sukoba u toj zemlji, a NATO nastavlja da forsira samoubilačku ofanzivu, rekao je američki general i nekadašnji savetnik u Pentagonu Daglas Mekgregor.

"Dobio sam snimke iz vazduha na kojima se vidi da je u Ukrajini iskopano 123.000 novih grobova", rekao je on u intervjuu sa američkim novinarom Džeksonom Hinklom.

Mekgregor smatra da je aktuelna ukrajinska kontraofanziva veliki neuspeh i da nije napravila nikakav napredak. On je optužio Zapad i NATO da guraju Ukrajinu u sukob koji liči na Drugi svetski rat, i u kom dolazi do velikih gubitaka.

"Pretvorili smo Ukrajinu u groblje. Ukrajinska vojska je postala postala topovsko meso. A mi im govorimo da idu u napad, da zauzmu nekoliko kilometara kako bi pokazali svojim NATO donorima da su i dalje živi. Ovo je ludost, potpuno besmisleno. Ljudi u Vašingtonu i NATO prestonicama su nehumani", rekao je američki general.

Ukrajinska kontraofanziva na prostoru Zaporožja, Južnog Donjecka i Bahmuta je započela 4. juna, a u njoj učestvuju i jedinice koje su obučene i naoružane na Zapadu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da kontraofanziva nije uspela, kao i da su ukrajinske trupe odbijene na svoje početne položaje.

image