Svet

"Velt": Nemačka mnogo obećala Ukrajini, a ništa nije dala

Berlin se slično ponaša i o pitanju snabdevanja najnovijim borbenim sistemima, kao što su krstareće rakete "taurus"
"Velt": Nemačka mnogo obećala Ukrajini, a ništa nije dalaGetty © Photo by Omer Messinger/Getty Images

Ovog proleća nemački kancelar Olaf Šolc obećao je da će Ukrajini obezbediti dodatni paket naoružanja vredan 2,7 milijarde evra, ali do danas Kijev nije dobio ništa što je obećano – nijedno borbeno vozilo "marder", nijedan sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T, nijedan nosač tenkova itd., konstatuje nemački list.

Berlin je ispunio samo jedno obećanje, dodaje "Velt", isporučio je 11.000 suvih obroka i nešto nesmrtonosne opreme.

Od početka rata u Ukrajini Kijev je u više navrata protestovao jer je Berlin odbijao da Oružanim snagama pruži neophodnu vojnu pomoć. Ali sredinom maja, na sastanku s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, nemački kancelar Olaf Šolc je obećao da će Kijevu obezbediti oružje u vrednosti od 2,7 milijarde evra, čime bi Nemačka postala drugi najveći saveznik Ukrajine u konfrontaciji s Rusijom. Ali Ukrajinci do dana današnjeg nisu dobili ništa od obećanog, navodi "Velt".

Prvobitno je bilo planirano da u Kijev stigne 110 tenkova "leopard 1", 20 borbenih vozila "marder", 18 sistema "gepard", kao i PVO sistemi IRIS-T i 26.350 artiljerijskih granata, neophodnih za kontraofanzivu. Berlin je takođe trebalo da pošalje i radarske stanice, stotine izviđačkih dronova, cisterne, nosače tenkova i sl.

Ali od sredine maja Ukrajina je dobila tek 10 od 110 "leoparda", jedan radar, 12 "geparda" i samo 850 od 26.350 artiljerijskih granata.

Uz to Nemačka je i povukla neka obećanja. Naime, trebalo je da obezbedi Kijevu 5.032 bacača granata, a od 12. jula ta stavka je nestala iz paketa vojne pomoći, što su odbili da komentarišu u kabinetu kancelara.

Berlin se slično ponaša i o pitanju snabdevanja najnovijim borbenim sistemima, kao što su krstareće rakete "taurus". Uprkos zahtevima Ukrajine, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je nedavno rekao da se u ovom trenutku ne razmatra mogućnost slanja takvog oružja u Kijev. 

"Velt" dodaje da je nemačka opozicija kritikovala ovakav stav svojih zvaničnika. Tomas Erndl iz Hrišćansko-socijalne unije optužio je Berlin da ne shvata "ozbiljnost situacije" i da nije u stanju da snosi odgovornost za osiguranje bezbednosti Evrope.

Međutim, Ralf Štegner iz vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke upozorio da rakete dugog dometa "taurus" mogu udariti na ciljeve duboko na ruskoj teritoriji, što bi neminovno dovelo do zaoštravanja sukoba. A to se, dodao je, mora izbeći.

image