Svet

Britanski špijuni formiraju terorističku vojsku u Ukrajini

Procurela dokumenta otkrivaju da je svrha angažovanja tajne ukrajinske vojske napad na ruske ciljeve na Krimu
Britanski špijuni formiraju terorističku vojsku u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Dokumenta do kojih je došao "Grejzon" otkrivaju sporazum britanskih vojnoobaveštajnih operativaca sa Službom bezbednosti Ukrajine (SBU), ogrankom u Odesi, da organizuju i obuče tajnu ukrajinsku "partizansku" vojsku sa zadatkom da napada ruske ciljeve na Krimu.

Njihovi planovi predviđaju da tajna vojska sprovede diverzantske i izviđačke operacije usmerene na Krim u ime SBU – upravo onakve koje su se dešavale proteklih nedelja, poput napada dronom broda ruske crnomorske flote u luci Sevastopolj.

"Grejzon" je ranije objavio da je ista grupa vojnoobaveštajnih operativaca odgovorna za izradu planova za dizanje u vazduh Kerčkog mosta na Krimu. Nacrti su nastali na zahtev Krisa Donelija, britanskog vojnoobaveštajnog operativca najpoznatijeg po tome što je osmislio tajni program informacionog ratovanja koji finansira Forin ofis. Premda se ograđuju od direktne veze ovog napada i Donelija, tvrde da događaji ukazuju na strategije navedene u dokumentima do kojih je ovaj portal došao.

"Grejzon" objavljuje da je Doneli kroz privatnu transnacionalnu mrežu vojnih zvaničnika, zakonodavaca i obaveštajnih službenika obezbedio resurse neophodne za obuku tajnog diverzantskog bataljona za napad na ruske ciljeve na Krimu. Takođe, da ovaj britansko-ukrajinski poduhvat finansira (neimenovan) politički uticajan ukrajinski oligarh.

Procurela dokumenta pokazuju da je privatna britanska vojna kompanija "Prevejl partners" dobila ugovor da regrutuje i obučava tajne ukrajinske borce. "Prevejl" su osnovali veterani specijalnih snaga, uključujući bivšeg brigadira kraljevskih marinaca i komandanta specijalne službe čamaca Džastina Hedžisa. Sedište kompanije nalazi se nedaleko od "RM Hamvortija", elitnog britanskog vojnog centra za obuku.

Program je proizvod tajnog lobiranja koje su nekoliko meseci vodili Doneli, veteran MI6 Gaj Spindler i Audrijus Butkevičijus, bivši ministar odbrane Litvanije s dugogodišnjim vezama sa ukrajinskim bezbednosnim, vojnim i obaveštajnim aparatom.

image