Svet

Istraživanje: Odnos nataliteta i mortaliteta u Francuskoj najmanji od Drugog svetskog rata

Tokom prvih šest meseci 2023. godine, u Francuskoj je rođeno 314.400 beba, što je skoro jednako broju umrlih koji je u istom periodu iznosio 313.000
Istraživanje: Odnos nataliteta i mortaliteta u Francuskoj najmanji od Drugog svetskog rataGetty © Veronique de Viguerie/Getty Images

Broj novorođenih beba postao je skoro jednak broju umrlih u Francuskoj tokom prve polovine 2023. godine, što predstavlja najniži nivo nataliteta od Drugog svetskog rata, upozoravaju francuski stručnjaci.

U Francuskoj je tokom prvih šest meseci tekuće godine rođeno 314.400 beba, što znači da je rođeno 23.600, odnosno oko sedam odsto beba manje nego u istom periodu 2022. godine, navodi se u izveštaju Nacionalnog instituta za statistiku i ekonomske studije (INSEE).

Povrh toga, broj umrlih u istom periodu iznosio je 313.000, što je skoro jednako broju rođenih. Francuski list "Mond" piše da je najskoriji odnos nataliteta i mortaliteta u zemlji najmanji od kraja Drugog svetskog rata.

Demograf sa francuske Visoke škole društvenih nauka Evre Le Bras napominje za "Mond" da je stopa nataliteta u zemlji u stalnom opadanju od 2021. godine, istakavši da je broj dece po majci pao sa 2,1, koliko je iznosio tokom protekle decenije, na 1,8 u 2022. godini.

Ako bi se pad od sedam odsto zabeležen u prvoj polovini 2023. nastavio, stopa nataliteta bi mogla pasti na 1,68 dece po majci, što bi bio najniži nivo od sredine devedesetih godina.

Demograf sa Nacionalnog instituta za demografske studije (INED) Žil Pizon je pripisao ovaj trend činjenici da žene odlažu rađanje dece, ali i da se sve manje odlučuju na taj korak.

"Već nekoliko godina žene kasnije ulaze u porodilište", rekao je on, napomenuvši da je prosečna starost majke prvorođenog deteta porasla sa 24 godine, koliko je bila 1974. godine, na 31 godinu u protekloj godini.

Kako kaže, ranije bi oštar pad broja žena koje rađaju prvo dete u dvadesetim godinama bio kompenzovan time što bi one imale decu u tridesetim, ali dodaje da "ovo više nije slučaj."

Francuska poslanica i članica Nacionalnog saveza Patricija Šanon-Klever je okrivila vladu u Parizu za demografski trend u zemlji, ustvrdivši da mladi parovi "nemaju vere u budućnost", te da se "danas, uz Makrona, čitavi delovi društva urušavaju."

image