Svet

Šolc pod pritiskom da pošalje krstareće rakete u Ukrajinu

Dvojica poslanika iz stranke nemačkog kancelara podržavaju kontroverzni potez
Šolc pod pritiskom da pošalje krstareće rakete u UkrajinuGetty © Handout / Handout

Nemački kancelar Olaf Šolc pod sve je većim pritiskom da Ukrajini obezbedi krstareće rakete, piše "Fajnenšel tajms".

Dvojica poslanika Šolcove Socijaldemokratske partije (SPD) nedavno su se pridružila horu koji poziva na slanje projektila "taurus" švedsko-nemačke proizvodnje u Kijev.

"Ofanziva posustaje, Ukrajina nema značajnije vazdušne snage koje bi je podržale", rekao je za "Špigl" Andreas Švarc, član SPD. "Ostaju samo navođene rakete kao što su krstareće rakete 'taurus', pomoću kojih bi ukrajinska vojska mogla da savlada minska polja koja su postavili Rusi i da vrati teritoriju", dodao je on.

Njegove komentare je oprezno ponovio Nils Šmid, portparol SPD-a za spoljnu politiku u parlamentu, koji je za nemački list "Tagešpigl" rekao da "ne isključuje" slanje "taurusa" Ukrajini u saradnji sa SAD.

Šmid je, međutim, upozorio da je od vitalnog značaja da ukrajinski vojnici – a ne njihove nemačke kolege – upravljaju njima kako se Berlin ne bi "opasno približio direktnom učešću u ratu".

Dalje isporuke krstarećih raketa pružile bi podsticaj ukrajinskoj ofanzivi, pokrenutoj u junu, koja je, u najboljem slučaju, postigla samo umeren uspeh, piše "Fajnenšel tajms".

Opremljena nemačkim tenkovima "leopard" i drugim naoružanjem NATO-a koje su obezbedili zapadni saveznici, ukrajinska pešadija se teškom mukom probija kroz dobro utvrđene ruske položaje.

U pokušaju da raščiste prolaz, bombarderi ukrajinskog vazduhoplovstva koristili su britanske krstareće rakete dugog dometa "storm šedou" kako bi gađale ruska skladišta oružja, goriva, komandna mesta i logističku infrastrukturu, uključujući mostove. Moskva je odgovorila žestokim vazdušnim napadima.

Prošlog meseca Francuska je najavila da će Ukrajini isporučiti rakete "skalp", svoju verziju "storm šedoua", sa dometom od oko 250 kilometara.

Nemačka je, zajedno sa SAD, oklevala iz straha od eskalacije koja bi usledila snabdevanjem Kijeva oružjem dometa većeg od 500 kilometara koje bi moglo da se upotrebi za napad na rusku teritoriju.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je prošle nedelje da snabdevanje Ukrajine raketama "taurus", koje proizvodi zajedničko preduzeće nemačkog MBDA i podružnice švedskog "Saaba", "trenutno nije naš glavni prioritet".

On je rekao da Nemačka, koja je drugi najveći snabdevač Ukrajinom oružjem posle SAD, nije jedina zemlja koja okleva oko takvog poteza, ukazujući na uzdržanost Vašingtona. On je dodao da nemačke rakete imaju "poseban domet".

Podsećanja radi, Nemačka se "nećkala" i u vezi slanja tenkova "leopard 2", da bi posle dogovora sa SAD, i ti tenkovi završili u Ukrajini.

Švarc je rekao da sada ima osećaj "deža vija", dodajući: "Kao i sa pitanjem tenkova, sada odbijamo da predamo važnu opremu koja će verovatno biti isporučena na kraju".

On tvrdi da je Ukrajina već mogla da gađa rusku teritoriju artiljerijskim sistemima MARS i HIMARS koje je isporučila Nemačka - ali to još nije učinila.

image