Svet

SAD zvanično odobrile isporuku prve serije tenkova "abrams" Ukrajini

Američko oklopno vozilo trebalo bi da stigne u Ukrajinu početkom jeseni, saopšteno je iz Pentagona
SAD zvanično odobrile isporuku prve serije tenkova "abrams" UkrajiniGetty © Chung Sung-Jun / Staff

Sjedinjene Američke Države zvanično su odobrile isporuku prve serije tenkova "abrams" Ukrajini koji bi trebalo da stignu u Ukrajinu do rane jeseni. Predsednik Džozef Bajden obećao je oklopna vozila Kijevu u januaru.

Tenkovi su spremni, poručio je predstavnik vojske SAD Dag Buš. "Gotovo je. Sada moraju da stignu u Evropu, a zatim u Ukrajinu, zajedno sa svim stvarima koje idu uz njih", rekao je Buš, a prenosi Si-En-En.

Vašington uz tenkove planira da Ukrajini dostavi i municiju, rezervne delove, opremu za gorivo, kao i sredstva za popravke.

"Da ne bude zabune, nije reč samo o tenkovima, već o kompletnom paketu koji ide uz njih", dodao je Buš.

Isporuka tenkova "abrams" Ukrajini zvanično je odobrena tokom proteklog vikenda, navodi Si-En-En. Portal "Politiko" preneo je da se isporuka "abramsa" očekuje u septembru.

SAD su počele obuku Ukrajinaca na tenkovima "abramas" u maju u Nemačkoj i ona bi trebalo da bude završena do kraja avgusta, a 31 tenk (jedan bataljon) namenjen Ukrajini bio je nekoliko meseci na remontu i pripremi za isporuku.

Vašington je Kijevu već isporučio oko polovinu od 190 obećanih borbenih vozila "bredli" (IBM). Mnoga od njih su uništena ili su ih zarobile ruske snage tokom uglavnom neuspešne ukrajinske ofanzive koja je pokrenuta početkom juna.

SAD su najavile i novi paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 200 miliona dolara koji, između ostalog, uključuje protivtenkovske raketne sisteme AT-4, TOV i "džavelin", opremu za uklanjanje mina, municiju za protivvazdušne raketne sisteme "patriot", vođene rakete GMLRS, drugu municiju, kao i malokalibarsko oružje.

image