Svet

Nema ni pasulja: Vojnici jedne od najvećih američkih baza gladuju

Vojnici baze Fort Kavazos mesecima su bez odgovarajućeg pristupa hrani
Nema ni pasulja: Vojnici jedne od najvećih američkih baza gladujuGetty © Paula Bronstein / Staff

Jedna od najvećih američkih vojnih baza mesecima se muči da prehrani vojnike koji su tamo stacionirani, piše portal "Militari".

Situacija u Fort Kavazosu u Teksasu - ranije poznatom kao Fort Hud - primorala je zvaničnike da smanje izbor obroka i mesta za obedovanje budući da im je većina kuvara poslata na misije ili terensku obuku.

Tokom većeg dela leta samo dva od 10 restorana u bazi bila su otvorena svakog dana, dok su tri druga bila otvorena u ograničenom periodu. Zbog toga su mnogi vojnici bili prinuđeni da idu sa jednog kraja baze na drugi kako bi jeli, što im je ponekad oduzimalo sat vremena.

Problem je što nemaju svi mlađi vojnici vozila, a baza pruža samo ograničenu uslugu prevoza, pri čemu nijedan ne vozi do kafane.

"Mesecima je jedan restoran bio otvoren i bio je udaljen više od 30 minuta vožnje za moje vojnike", rekao je jedan podoficir, koji je razgovarao sa portalom "Militari". "Svi vojnici su išli u taj. To je neizvodljivo tokom radnog dana".

U nekim situacijama, baza je objavila suprotstavljene rasporede ili zbunjujuće smernice o tome koji obroci se obezbeđuju u kojim restoranima. Zvaničnici baze takođe nisu objavili ažurirane rasporede restorana na društvenim medijima, iako su dva restorana u bazi ponovo otvorena prošle nedelje, što bi trebalo malo da olakša vojnicima.

Srž problema je da restorani nemaju dovoljno vojnih kuvara da ih vode. Zbog rotacija u Nacionalnom centru za obuku i vežbama u Fort Noksu, Kentaki, mnogi su premešteni iz baze.

Obroci su, takođe, bili ključni fokus u diskusijama o poboljšanju kvaliteta života vojnika. To uključuje pristup zdravijoj hrani i popunjavanje tih objekata civilima kako bi vojni kuvari mogli da se usredsrede na ishranu trupa na terenu. Međutim, služba nije ostvarila značajan napredak u tim naporima.

Zvaničnici sada traže da se vojnicima dozvoli da koriste svoje kartice za obrok u civilnim restoranima u bazi, što je ideja koja se trenutno sprovodi u Fort Drumu u Njujorku.

image