Svet

Isplivali detalji: Kupac starih belgijskih tenkova "leopard" je "Rajnmetal", šalje ih u Ukrajinu

Nemačka kompanija je prvobitno nameravala da tenkove kupi od Švajcarske, koja je, pozivajući se na svoju neutralnost, odbila da ih proda
Isplivali detalji: Kupac starih belgijskih tenkova "leopard" je "Rajnmetal", šalje ih u Ukrajinu© IMAGO/Sven Eckelkamp

Nemački odbrambeni koncern "Rajnmetal" nabavio je 50 starih tenkova "leopard 1" od Belgije, od kojih je većina namenjena za prebacivanje u Ukrajinu, prenosi "Handelsblat".

"Koncern 'Rajnmetal' priprema još jedan kontingent borbenih tenkova za izvoz u Ukrajinu. U tu svrhu kompanija je nabavila 50 tenkova 'leopard 1' od belgijske kompanije 'OIP Land Sistems'", piše list, pozivajući se na izvore u nemačkom vojno-industrijskom kompleksu.

Od 50 tenkova, koncern namerava da isporuči 30 Ukrajini, precizira se u članku. "Rajnmetal" je prvobitno nameravao da ih kupi od Švajcarske, koja je, pozivajući se na svoju neutralnost, odbila da to učini, navodi list.

Belgijski mediji su ranije izveštavali o ovoj transakciji bez navođenja kupca. "Leopard 1" - glavni borbeni tenk, proizveden u Nemačkoj 1965-1984, do sredine 1980-ih bio je u službi Bundesvera, kao i armija Holandije, Belgije, Norveške, Danske, Australije i Italije.

U julu je objavljeno da će "Rajnmetal" u naredna tri meseca otvoriti fabriku u Ukrajini za proizvodnju i popravku oklopnih vozila.

image