Svet

Posle državnog udara u Nigeru, pomama za ruskim zastavama

Pre državnog udara nisam ni znao kako izgleda ruska zastava, kaže stanovnik Niameja, a to je danas zaista pravi modni hit
Posle državnog udara u Nigeru, pomama za ruskim zastavamawww.globallookpress.com © Djibo Issifou

U Nigeru je počela prava pomama za ruskim zastavama nakon državnog udara, u kome je, krajem prošlog meseca, svrgnut sa vlasti predsednik Mohamed Bazum, što je dovelo do masovnog izražavanja podrške Rusiji, prenosi "Rojters".

Nigerijski krojači pokušavaju da udovolje ovoj potražnji na tržištu, trudeći se da sašiju dovoljno ruskih zastava.

Slični izlivi proruskih osećanja pojavili su se i posle nedavnih državnih udara i u drugim zapadnoafričkim zemljama, što izaziva zabrinutost zapadnih sila, čiji uticaj među "starim regonalnim saveznicima" opada.

"Posle puča sam napravio na desetine ruskih zastava", rekao je Jahaja Umaru, krojač koji radi u glavnom gradu Nijameju.

On je rekao da su veoma popularne i zastave susednih zemalja - Burkine Faso, Gvineje i Malija, gde su takođe izvršeni vojni udari tokom i posle 2020. godine.

Podrška Rusiji je pratila porast antifrancuskog raspoloženja širom Zapadne Afrike.

Nova vlast u Maliju okrenula je leđa Francuskoj, nakon što je izvršen državni udar 2021. i koja sada sarađuje sa Rusijom u suzbijanju džihadističke pobune u Sahelu.

I građani Burkine Faso su mahali ruskim zastavama tokom antifrancuskih demonstracija, koje su usledile nakon državnog udara u septembru 2022.

"Ja sam obožavalac ruskih zastava, zbog čega sam danas došao kod krojača. Želim da kupim rusku zastavu", izjavio je stanovnik Nijameja Okača Abdul Aziz, koji je učestvovao u demonstracijama kada je vojska je preuzela vlast.

"Pre državnog udara nisam ni znao kako izgleda ruska zastava", dodao je. "A to je danas zaista pravi modni hit."

image