Svet

Uhapšen oficir Bundesvera: Hteo da špijunira za Putina iz frustriranosti poslom

Kako javlja "Špigl", Tomas H. je uhvaćen zato što je svoje usluge ruskoj strani ponudio — mejlom
Uhapšen oficir Bundesvera: Hteo da špijunira za Putina iz frustriranosti poslomGetty © Sean Gallup/Getty Images

Nemačka policija uhapsila je jednu osobu, za koju "Bild" tvrdi da je oficir Bundesvera, pod sumnjom da je prosleđivao poverljive informacije ruskim obaveštajnim službama.

Specijalista za vojne nabavke identifikovan kao Tomas H. priveden je u sredu u zapadnom gradu Koblenc, saopštilo je nemačko savezno tužilaštvo.

Ovaj Nemac se okrenuo špijunaži nakon što je postao frustriran svojim poslom, saznaje "Špigl", pozivajući se na obaveštajne izvore.

"Savezni javni tužilac je danas uhapsio nemačkog službenika za koga se sumnja da je radio za stranu tajnu službu", napisao je ministar pravde Marko Bušman na društvenoj mreži Iks, ranije poznatoj kao Tviter.

U izjavi tužioca se tvrdi da je ova osoba u nekoliko navrata od maja kontaktirala ruski konzulat u Bonu i ambasadu u Berlinu "nudeći svoju saradnju." "Špigl" napominje da je Tomas H. uhvaćen zato što je svoje usluge nudio mejlom.

Takođe se tvrdi da je u jednom navratu predao informacije sa svog radnog mesta, sa namerom da one budu prosleđene ruskim agentima.

Tužilaštvo nije preciziralo prirodu informacija, niti da li ih je primila neka ruska bezbednosna ili obaveštajna agencija.

Hapšenje Tomasa H. usledilo je samo osam meseci nakon što je policija uhapsila službenika spoljne obaveštajne službe (BND) i optužila ga za izdaju, odnosno odavanje državnih tajni Moskvi.

On je takođe optužen za prosleđivanje poverljivih podataka CIA i osuđen na osam godina zatvora. Njegov navodni saučesnik, civil, uhapšen je u januaru i optužen da je pomogao svom kolegi da preda dokumenta Kremlju.

Sve više Nemaca bi da špijunira za Ruse?

Ovo predstavlja treći slučaj za manje od godinu dana da je neki nemački građanin optužen za špijuniranje po nalogu Kremlja u manje od godinu dana.

Pre toga, šef nemačke sajber-bezbednosti smenjen je u oktobru zbog medijskih izveštaja u kojima je dovođen u vezu sa pripadnicima ruskih obaveštajnih službi, dok je u novembru jedan vojni rezervni oficir proglašen krivim za curenje dosijea vojnog osoblja i informacija o sajber bezbednosti Moskvi u periodu od 2014. do 2020. godine.

Nemački zvaničnici su više puta pozivali na uzbunu zbog onoga što vide kao povećane aktivnosti ruskih špijuna u jeku sukoba u Ukrajini.

Berlin je prošlog aprila proterao 40 ruskih diplomata, optužujući ih za špijunažu. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je te navode neprihvatljivim i odgovorilo je proterivanjem 40 nemačkih diplomata iz Rusije.

image