Svet

Kaminski: Poljska pritvorila još jednog navodnog ruskog špijuna

Čovek je osumnjičen da je vršio nadzor vojnih objekata i pomorskih luka, a plaćali su ga Rusi, izjavio je poljski ministar policije
Kaminski: Poljska pritvorila još jednog navodnog ruskog špijunawww.globallookpress.com © Jaap Arriens

Poljska je pritvorila "još jednog člana ruske špijunske mreže", izjavio je tamošnji ministar policije Marijuš Kaminski i dodao da je sada 15 ljudi pod istragom.

Rojters je preneo da ova evropska zemlja tvrdi da je postala glavna meta za ruske špijune i optužila Moskvu da pokušava da je destabilizuje.

"Bezbednosna agencija MUP-a pritvorila je još jednog člana špijunske mreže koji radi za rusku obaveštajnu službu. Osumnjičeni je vršio nadzor vojnih objekata i morskih luka, a plaćali su ga Rusi", istakao je Kaminski.

Ruska ambasada u Varšavi se nije oglasila o ovom pitanju.

U junu je Poljska pritvorila ruskog profesionalnog hokejaša zbog sumnje da je bio špijun.

U martu je pak saopštila da je razbila rusku špijunsku mrežu i da je zatvorila devet osoba, zbog navodne pripreme sabotaže i nadgledanja železničkih ruta u poljskoj provinciji Podkarpatje, koja se graniči s Ukrajinom.

Kaminski je tada izjavio da je mreža imala zadatak i da sprovodi propagandne aktivnosti kako bi poremetila poljsko-ukrajinske odnose i podstakla neprijateljske stavove prema Poljskoj kao članici NATO-a.

image