Svet

EU potvrdila: Pritiskamo Rusiju da se vrati Sporazumu o žitu

Pozvali smo neke članice G20 da utiču na Moskvu, ali još nemamo nikakav odgovor, rekao je zvanični predstavnik diplomatske službe EU Peter Stano
EU potvrdila: Pritiskamo Rusiju da se vrati Sporazumu o žituGetty © Photo by Carl Court/Getty Images

Zvanični predstavnik diplomatske službe EU Peter Stano potvrdio je da je nekim zemljama poslato pismo sa pozivom da se izvrši pritisak na Rusiju da se vrati Sporazumu o žitu, prenose "RIA Novosti".

"Očekujemo da će naši partneri uzeti u obzir objašnjenja iz ovog pisma i delovati tako što će izvršiti pritisak na Rusiju", rekao je Stano na brifingu Evropske komisije, ne precizirajući o kojim zemljama je reč. 

Prema njegovim rečima, pismo je poslato kao deo napora EU da "reguliše međunarodnu aktivnost i da se izvrši pritisak na Rusiju da se vrati ovoj veoma važnoj inicijativi".

Stano je napomenuo da još uvek nisu dobili "nikakve konkretne odgovore".

Međutim, ovaj potez je važan signal da je EU odlučna da ozbiljno istraži načine za obnavljanje Sporazuma o žitu sa Rusijom i da je spremna da upotrebi diplomatska i politička sredstva za postizanje ovog cilja.

Ranije je agencija Frans pres javila da je Evropska unija pozvala zemlje G20 da izvrše pritisak na Rusiju da se vrati Sporazumu o žitu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je povratak Rusije sporazumu moguć, ali da je za to neophodno ispuniti obaveze prema Moskvi, uključujući uklanjanje ograničenja za isključenje "Rosselhozbanke" iz SVIFT-a.

Sporazum o žitu okončan je 17. jula. Rusija, koja je nekoliko puta produžavala sporazum zaključen u julu 2022. o crnomorskom koridoru za brodove sa ukrajinskim žitom, podsetila je da deo posla koji se tiče Ruske Federacije – uklanjanje prepreka izvozu poljoprivrednih proizvoda – nikada nije ispunjen. 

Moskva je takođe upozorila da, iako su sporazumi namenjeni slanju hrane najsiromašnijim zemljama, najveći deo žitarica iz Ukrajine odlazi u razvijene zemlje Zapada. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov napomenuo je da je "Rusija spremna da se vrati sporazumu, ali tek kada bude ispunjen deo koji se tiče Moskve".

image