Svet

Predsednik Nigerije: Spreman sam na pregovore sa vođama pobunjenika u Nigeru

Ova kriza utiče na ceo afrički kontinent i važno je dati prioritet dijalogu kako bi se vratio ustavni poredak, rekao je Bola Tinubu
Predsednik Nigerije: Spreman sam na pregovore sa vođama pobunjenika u Nigeruwww.globallookpress.com © IMAGO/SUNDAY AGHAEZE

Predsedavajući EKOVAS-a, predsednik Nigerije Bola Tinubu saopštio je da je spreman da se sastane sa pobunjenicima koji su preuzeli vlast u susednom Nigeru, prenosi TASS.

"Nastavićemo da sarađujemo sa zainteresovanim stranama, uključujući i vođe državnog udara, kako bismo obezbedili povratak demokratije što je pre moguće", kazao je Tinubu nakon drugog samita EKOVAS-a.

Prethodno je nigerijski predsednik, koga su mediji naveli kao glavnog pobornika intervencije u Nigeru, pozvao da se "da prioritet diplomatskim pregovorima i dijalogu kako bi se vratila ustavna vlast u toj zemlji".

Predsednik Nigerije je priznao da ultimatum EKOVAS-a pobunjenicima u Nigeru od 30. jula, kojim se zahteva povratak zemlje pod demokratsku vlast, "nije doveo do željenog rezultata".

Tinubu je naglasio da "situacija u Nigeru ugrožava stabilnost i bezbednost čitavog regiona". 

"Ova kriza pogađa ceo afrički kontinent i važno je dati prioritet dijalogu kako bi se vratio ustavni poredak", napomenuo je. 

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaranje granica, uvođenje policijskog časa, suspenziju ustava i zabranu političkog delovanja partija.

Oni su 28. jula saopštili da je na mesto šefa države došao general Abduramhan Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

image