Svet

Kuleba: Saudijski pregovori su prekretnica, od Vatikana slaba vajda

Verujem da je sastanak u Džedi bio prekretnica jer smo prvi put okupili zemlje koje predstavljaju ceo svet, a ne samo Evropu i Severnu Ameriku, rekao je Kuleba
Kuleba: Saudijski pregovori su prekretnica, od Vatikana slaba vajda© Spencer Platt/Getty Images

Ne vidim nikakav napredak u posredovanju Vatikana u mirnom rešavanju sukoba, izjavio je ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba španskom listu "Mundo".

"Ne vidim da se išta specijalno događa po tom pitanju. Međutim, poziv papi Franji da poseti Ukrajinu je i dalje aktuelan", rekao je on odgovarajući na pitanje da li ima nekih novosti na temu posredovanja Vatikana.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da se nada da će papa Franja posetiti Ukrajinu i da će s njim razmotriti podršku "mirovnoj formuli".

Papski izaslanik za ukrajinsko pitanje kardinal Mateo Zupi je 5-6. juna posetio Kijev.

Vatikan je tada ocenio da je poseta bila kratka, ali sadržajna. Kardinal je bio u poseti Moskvi 28-29. juna. On se sastao sa Patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, pomoćnikom predsednika Ruske Federacije za spoljne poslove Jurijem Ušakovim i komesarom za prava deteta pri predsedniku Ruske Federacije Marijom Ljvovom-Belovom. Kako je saopšteno u pres-službi Svete stolice, svrha kardinalovog putovanja bila je "da pruži humanitarni doprinos traženju izlaza iz trenutne tragične situacije u cilju postizanja pravednog mira".

Mirovni pregovori u Džedi u Saudijskoj Arabiji prošle nedelje bili su "prekretnica" za Kijev, jer su pokazali da je moguće da plan ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o okončanju sukoba u deset tačaka dobije svetsku podršku, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

"Ako želimo da zemlja bude na čelu svetske politike, ona mora da bude deo tih koordinacionih sastanaka", rekao je on za Rojters.

Zvaničnici više od 40 zemalja, uključujući Kinu, Indiju, SAD i brojne evropske zemlje, uz izuzetak Ruske Federacije, učestvovalo je u tim pregovorima, sa ciljem da Kijev pokuša da dobije široku međunarodnu podršku za ključne principe mirnog okončanja ruske vojne operacije u Ukrajini. 

Kuleba je rekao da je broj zemalja zainteresovanih za učešće na sličnim sastancima "dramatično porastao" poslednjih nedelja.

"U potpunosti smo zadovoljni dinamikom tog procesa. Verujem da je sastanak u Džedi bio prekretnica jer smo prvi put okupili zemlje koje predstavljaju ceo svet, a ne samo Evropu i Severnu Ameriku", rekao je on. 

Kijev bi i podršku Afrike 

Kuleba je priznao da suprotstavljanje ruskom uticaju na mestima kao što je Afrika - gde veze sa Moskvom datiraju još iz sovjetske ere - ostaje izazov jer Ukrajina nastoji da proširi spektar zemalja iza sebe.

"Za razliku od Rusije, mi želimo da ulažemo u Afriku ono što će koristiti i njima i nama", rekao je Kuleba. 

Ali Kuleba je rekao da turski predsednik Tajip Erdogan, koji ima uravnotežene odnose između Moskve i Kijeva, ima najbolje šanse da oživi sporazum uz posredovanje UN.

"Mislim da neće biti preterano reći da je predsednik Erdogan verovatno jedini čovek na svetu koji može da ubedi predsednika Putina da se vrati Inicijativi za crnomorsko žito", rekao je on.

image