Svet

Transrodni portparol ukrajinske vojske bojkotovao Si-En-En

Bojkot je trajao svega nekoliko sati, pošto je američka mreža pohitala da načini izmene u tekstu koji je Sara Ešton-Sirilo smatrala spornim
Transrodni portparol ukrajinske vojske bojkotovao Si-En-En© Скриншот/Твитер/@SarahAshtonLV

Transrodni američki ratni dopisnik koji je prošlog meseca izabran da vodi propagandnu operaciju ukrajinske vojske na engleskom jeziku otkazao je bojkot Si-En-Ena nakon što je očigledno ubedio medije da prestanu da nazivaju strane borce u zemlji "plaćenicima".

Sara Ešton-Sirilo okončala je kampanju bojkota u četvrtak popodne, svega nekoliko sati nakon što ju je započela, pohvalivši "brz odgovor" američke mreže na njenu žalbu. Si-En-En je revidirao članak objavljen prošle nedelje, a koji je uključivao referencu na "zapadne plaćenike" u Ukrajini, izmenivši opis u "zapadne strane borce."

U video poruci objavljenoj na Iks (nekadašnji Tviter), Ešton-Sirilo "preslišala" je Si-En-En i njegovog diplomatskog urednika Nika Robertsona.

"Niče Robertsone, nazvali ste nas stranim plaćenicima. Nema ničeg daljeg od istine, niti daljeg od pravne definicije", navodi Ešton-Sirilo u obaveštenju.

Nekadašnji "nezavisni novinar" koji se pridružio ukrajinskoj vojsci prošle godine takođe je zamerio Robertsonu što nije odgovorio na mejlove u kojima se žali na izbor reči urednika Si-En-Ena.

"Na osnovu vaše terminologije o nama kao zapadnim plaćenicima, koja je jasno dovela naš život u opasnost, zajedno sa činjenicom da su vaše kolege odlučile da prikažu svetu... tela ukrajinskih vojnika kako trule na suncu, moram da preporučim svima u Oružanim snagama Ukrajine ne sarađuju sa Si-En-Enom u bilo kom svojstvu dok ne dobijemo izvinjenje direktno od tebe Niče, kao i od produkcijskog tima Si-En-Ena na terenu", rekla je Ešton-Sirilo.

Ironično, sama transrodna plaćenica je pretrpela kritike u oktobru 2022. godine jer je snimila sebe sa vidljivim lešom u pozadini dok je izveštavala o raketnom napadu na Kijev. Prošle nedelje, Ešton-Sirilo je izazvala još jednu pometnju na društvenim mrežama nazivajući ruske vojnike neljudima.

"Mi smo ljudi, a ti oni definitivno to nisu", rekao je ukrajinski portparol.

image