Svet

Mediji: Putin i Erdogan mogli bi da se sastanu krajem avgusta

Erdogan planira i brojne druge posete inostranstvu
Mediji: Putin i Erdogan mogli bi da se sastanu krajem avgustawww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Lideri Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan mogli bi da održe lične razgovore krajem avgusta ili početkom septembra, a nije isključena ni Erdoganova poseta Rusiji, javlja turska televizija "A Haber".

"Krajem avgusta moguć je sastanak Erdogana sa Putinom. Očekujemo Putinovu posetu Turskoj, ali je moguća i poseta u drugom pravcu (Erdoganova poseta Rusiji). Krajem avgusta, odnosno početkom septembra očekuje se i tet-a-tet sastanak dvojice lidera, uključujući i razgovore o Sporazumu o žitu", rekla je Ruja Akuš, dopisnica televizije koja prati turskog lidera.

Prema njenim rečima, ishod razgovora važan je ne samo za Rusiju i Tursku, već i za afričke zemlje kojima je žito potrebno.

Erdogan planira i brojne druge inostrane posete: 20. avgusta posetiće Mađarsku, 9 i 10. septembra prisustvovaće samitu G20 u Indiji, a od 17. do 21. septembra sastancima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pres sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov novinarima je ranije rekao da su se Putin i Erdogan dogovorili da što pre odrede tačno mesto i vreme sastanka. Prema njegovim rečima, na dnevnom redu pregovora dvojice lidera su bilateralni odnosi, Ukrajina i pitanje Sporazuma o žitu. Peskov je rekao da je povratak Rusije dogovoru o žitu realan, ali to zahteva ispunjenje obaveza prema Ruskoj Federaciji.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja. 

Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj dogovora – snabdevanje siromašnih zemljama, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren.

image