Svet

"Bild": Ukrajini stižu nemački dronovi, da li će biti dovoljni?

Kompanija "Rajnmetal" isporučiće prve izviđačke bespilotne letelice "Luna NG" do kraja godine
"Bild": Ukrajini stižu nemački dronovi, da li će biti dovoljni?Getty © Paula Bronstein / Stringer

Jedan od vodećih nemačkih kompanija "Rajnmetal" planira da u narednim mesecima dostavi Ukrajini svoje najsavremenije izviđačke bespilotne letelice, piše list "Bild".

Sistem "Luna NG" ima domet od nekoliko stotina kilometara, a očekuje se da će njegove buduće iteracije moći da nose municiju. "Bild" navodi da će isporuke stići do kraja godine.

"Luna NG" (nova generacija) može da se koristi ne samo u izviđačke svrhe, već i za pružanje 4G i za slušanje ili ometanje komunikacije. Prema pisanju lista, maksimalna radna visina drona je 5 kilometara i može da pređe stotine kilometara.

Sistem se sastoji od zemaljske kontrolne stanice, lansirnog katapulta, kamiona i nekoliko bespilotnih letelica. "Bild" navodi da će kasnije verzije drona moći da nose municiju, iako one namenjene Ukrajini navodno neće imati takve sposobnosti.

List "Volstrit džornal" ranije je preneo da će Rusija, ako Ukrajina ne dobije potrebnu podršku u bespilotnim letelicama, steći prednost do kraja godine.

Kijev, čija kontraofanziva ne ide po planu, u poslednje vreme pokušava da krivicu prebaci na zapadne saveznike, optužujući ih da im nisu poslali dovoljno savremenog naoružanja. Zapadna vojna pomoć Ukrajini, inače, meri se milijardama dolara.

U razgovoru za "Špigl" prošlog meseca, izvršni direktor "Rajnmetala" Armin Paperger najavio je da će postrojenje za popravku tenkova "leopard 2" i drugog nemačkog vojnog hardvera koji se isporučuje Kijevu početi sa radom posle ovog leta.

Nemački proizvođač oružja prvi je put otkrio ove planove još u martu, rekavši da je spreman da uloži 200 miliona dolara u proizvodni i remontni pogon na ukrajinskom tlu.

Od tada je nekoliko ruskih zvaničnika, uključujući zamenika predsednika Saveta za bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva i portparolku Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu, upozorilo da bi takvi objekti bili glavne mete Moskve ako Berlin nastavi sa planom. Paperger poručuje da ih ništa neće sprečiti da pomognu Ukrajini i da Kijev ima sposobnosti da se odbrani od napada na "osetljive mete".

"Bild" je ranije preneo da će "Rajnmetalova" fabrika za proizvodnju tenkova u Ukrajini biti sposobna da proizvodi čak 400 jedinica godišnje.

U međuvremenu, "Velt" je u junu izvestio da je kompanija sa sedištem u Dizeldorfu u 2022. primila 18 odsto više narudžbi nego prethodne godine. Mediji su tvrdili da kompanija planira značajno povećanje proizvodnje, očekujući dvocifreni rast prodaje u narednim godinama.

image