Svet

Aktivisti prave haos u Evropi: Muzeji pojačali mere bezbednosti nakon napada na umetnička dela

Nekoliko muzeja u Nemačkoj uvelo je zabranu unošenja torbi i jakni, a mere bezbednosti pojačali su i čuveni francuski Centar Žorž Pompidu i španski narodni muzej umetnosti Prado
Aktivisti prave haos u Evropi: Muzeji pojačali mere bezbednosti nakon napada na umetnička delawww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Muzeji širom Evrope pooštrili su mere bezbednosti zbog klimatskih aktivista koji svoje nezadovoljstvo izražavaju apsurdnim napadima na čuvena umetnička dela.

Poslednja na meti demonstranata bila je slika Vinsenta van Goga "Sejač" na koju su italijanski aktivisti bacili supu od graška, a potom se lepkom zalepili za zid. Ovo nije prvi napad na Van Gogova platna zbog upotrebe fosilnih goriva i pitanja globalnog zagrevanja. Prošlog meseca čuvena slika "Suncokreti" pretrpela je manja oštećenja kada je na nju bačena supa u londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Hrana je bacana i na "Stogove sena" Kloda Monea, "Devojku sa bisernom minđušom" Jana Vermera, dok je napad na Pola Gogena u pariskom muzeju Orsej sprečen.

Nekoliko muzeja u Nemačkoj uvelo je zabranu unošenja torbi i jakni, a mere bezbednosti pojačali su i čuveni francuski Centar Žorž Pompidu i španski narodni muzej umetnosti Prado, javlja švedska televizija SVT.

Predvodnici napada na remek dela najčešće su članovi ekološke grupe za zaštitu životne sredine "Džast stop ojl". Otkako je pokrenuta u februaru 2022. godine, ova grupa građanskog otpora organizovala je široki spektar protestnih akcija – od oštećivanja umetničkih remek-dela do blokiranja saobraćaja. Njihovi besmisleni potezi izazvali su bes širom Evrope i podigli veliku buku u medijima.

Direktor Muzeja umetnosti u Geteborgu Patrik Steorn izjavio je za SVT da je ova švedska galerija pojačala mere bezbednosti, ali nije precizirao na koji način. Napomenuo je da je "malo teško razumeti zašto kulturno nasleđe biva izloženo ovakvim protestima". Steorn je takođe pozvao na saradnju društvenih pokreta i muzeja, kako bi zajedno podigli svest o klimatskim pitanjima.

Holandska policija uhapsila je krajem oktobra troje klimatskih aktivista nakon što je jedan od njih pokušao da zalepi glavu za svetski-poznato remek-delo Jana Vermera "Devojka sa bisernom minđušom". Međutim, čuvari u holandskom muzeju nisu intervenisali, već su nemo posmatrali scene koje su im se odvijale pred očima i čak strpljivo sačekali da aktivisti održe govor.

Nakon incidenta portparol muzeja izjavio je za "Gardijan" da čuvari nisu pretresali posetioce i da se "protestne akcije nikada ne mogu u potpunosti sprečiti".

Članovi grupe "Džast stop ojl" ranije ove nedelje okupili su ispred rezidencije britanskog premijera u Londonu i najavili obustave protestnih akcija, kako "bi dali vremena vladi da razmotri predlog o zabrani svih novih projekata povezanih sa naftom i gasom".

Aktivisti na stubu srama nakon tragedije u Nemačkoj

Ekstremni aktivisti za borbu protiv klimatskih promena blokirali su početkom novembra puteve u Berlinu i onemogućili službama hitne pomoći da dođu do žene koja je teško povređena u saobraćajnoj nesreći. Mediji su danas objavili da je žena preminula, a lideri stranke Savez 90/Zeleni optužili demonstrante da ugrožavaju živote svojih sugrađana.

Prema pisanju "Bilda", spasioci koji su poslati na mesto nesreće u kojoj je žena zadobila povrede opasne po život su uveliko kasnili, pa je na teren krenulo specijalizovano vozilo za spasavanje. Međutim, ono je upalo u gužvu koja je nastala nakon što su klimatski aktivisti pokušali da se zalepe za trotoar.

Nemački mediji javili su da je kolaps u saobraćaju možda izazvala "Poslednja generacija", grupa klimatskih aktivista koji su se poslednjih meseci super lepkom lepili za puteve i vladine zgrade.

Grupa je danas izdala saopštenje u kome, između ostalog, tvrde da se "ceo medijski sistem okrenuo protiv njih.

"Znamo da je naš protest neprijatan na mnogo načina. Svakodnevno upozoravamo ljude na ono što bismo svi želeli da ignorišemo", dodali su.

Vicekancelar i član stranke zelenih Robert Habek upozorio je nakon tragedije na nesmotrene akcije demonstranata.

"Svako ko rizikuje zdravlje i život drugih gubi svaki legitimitet, ali i šteti samom klimatskom pokretu. Protesti pojednih grupa sada rade upravo to", izjavio je Habek.

image