Svet

Na vidiku i četvrta optužnica za Trampa? Krivična prijava u Džordžiji izbrisana bez objašnjenja

U fokusu istrage u Džordžiji su navodni napori Trampa i njegovih saveznika da dobiju izbore u Džordžiji na predsedničkim izborima 2020. godine. Kancelarija tužioca u Fultonu demantuje da je optužnica podneta
Na vidiku i četvrta optužnica za Trampa? Krivična prijava u Džordžiji izbrisana bez objašnjenja© Photo by Mike Stobe/Getty Images

Veb stranica okruga Fulton u Džordžiji je nakratko objavila dokument u kojem se navodi nekoliko krivičnih prijava protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa koje su se pojavile u vezi sa njegovim pokušajima da poništi rezultate izbora 2020. Međutim, dokument je povučen i izbrisan bez objašnjenja. 

Kancelarija okružnog tužioca okruga Fulton saopštila je da nije podignuta optužnica protiv Trampa, prenosi Rojters.

Tramp je, kako je prvo preneo "Fajnenšel tajms", spreman da se suoči sa potencijalnom četvrtom krivičnom optužnicom već ove nedelje, budući da se porota u Džordžiji koja ispituje navodno mešanje u predsedničke izbore 2020. godine bliži konačnoj odluci.

Tokom predizbornog govora prošle nedelje u Nju Hempširu, Tramp je rekao da očekuje da će se "do kraja nedelje suočavati sa četiri optužnice".

Kako prenose lokalni mediji, očekuje se da će Fani Vilis, okružni tužilac okruga Fulton, tražiti podizanje optužnice već ove nedelje budući da su lokalne vlasti postavile barikade ispred zgrade okružnog suda u Atlanti.

Kancelarija okružnog tužioca Fultona je, ipak, demantovala navode da je podneta optužnica protiv Trampa, navodi "Fajnenšel tajms".

Portparol kancelarije okružnog tužioca iz Fultona, koja ispituje navodno mešanje Trampa i drugih u predsedničke izbore 2020, rekao je da su izveštaji u kojima se kaže da je Džordžija optužnicu protiv bivšeg predsednika "netačni".

U objavama na društvenim mrežama, Džef Dankan, bivši republikanski zamenik guvernera Džordžije, i Džordž Čidi, novinar iz Atlante, u subotu je potvrdio da je od njih zatraženo da svedoče u utorak.

Optužnica iz Džordžije postala bi deo gomile federalnih i državnih pravnih izazova sa kojima se bori Tramp, prvi u istoriji bivši američki predsednik koji se suočava sa krivičnim optužba.

U fokusu ove istrage su navodni napori Trampa i njegovih saveznika da dobiju izbore u Džordžiji na predsedničkim izborima 2020. godine, nakon što je aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden u toj državi postigao tesnu pobedu (49.47 odsto naspram 49.24 odsto).

Tramp je optužen da je nakon prebrojavanja glasova pozvao državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera i tražio od njega da "pronađe 11.780 glasova kako bi on pobedio". Rafensperger je to odbio, a Bajden se uselio u Belu kuću.

"Kako mogu da me osude u Džordžiji. Telefonski poziv je bio SAVRŠEN. LOV NA VEŠTICE?" napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Istina".

Tramp se izjasnio da nije kriv u svim slučajevima do sada pokrenutim protiv njega, optužujući tužioce da vode političku osvetu u pokušaju da ga izbace iz trke 2024.

Džek Smit, specijalni savetnik kojeg je imenovao američki državni tužilac Merik Garland da nadgleda istrage u koje je umešan Tramp, ovog meseca je primio posebnu optužnicu protiv bivšeg predsednika zbog navodnih pokušaja da poništi rezultate izbora 2020, koji su kulminirali napadom Trampovih pristalica na Kapitol SAD 6. januara 2021. godine.

Smit je takođe podneo krivičnu prijavu protiv Trampa zbog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim državnim dokumentima, dok je okružni tužilac Menhetna optužio bivšeg predsednika za falsifikovanje poslovnih transakcija.

image