Svet

Odmazda zbog neutralnog stava prema Ukrajini: Amerikanci aktivno radili na uklanjanju Imrana Kana

"Sve će biti oprošteno", rekao je jedan američki diplomata, ako izglasavanje nepoverenja pakistanskom premijeru Imranu Kana uspe
Odmazda zbog neutralnog stava prema Ukrajini: Amerikanci aktivno radili na uklanjanju Imrana KanaGetty © Carl Court / Staff

Američki Stejt department pritiskao je pakistansku vladu na sastanku 7. marta 2022. da smeni Imrana Kana sa mesta premijera zbog njegove neutralnosti u vezi sa ruskom operacijom u Ukrajini, navodi se u poverljivom dokumentu pakistanske vlade u koji je uvid imao "Intersept".

Sastanak pakistanskog ambasadora u Sjedinjenim Državama Asada Madžida Kana i dvojice zvaničnika Stejt departmenta, uključujući pomoćnika državnog sekretara za južnu i centralnu Aziju Donalda Lua, bio je predmet intenzivnog ispitivanja, kontroverzi i spekulacija u Pakistanu tokom poslednjih godinu i po dana, dok su se pristalice Kana i njegovih vojnih i civilnih protivnika nadmetali za vlast.

Politička borba je eskalirala 5. avgusta kada je Kan osuđen na tri godine zatvora pod optužbom za korupciju i priveden po drugi put od svrgavanja. Kanovi branioci odbacuju optužbe kao neosnovane. Ova kazna takođe blokira Kana, najpopularnijeg pakistanskog političara, da učestvuje na izborima koji se očekuju u Pakistanu kasnije ove godine.

Mesec dana nakon sastanka sa američkim zvaničnicima opisanog u dokumentu pakistanske vlade koji je procurio, u parlamentu je održano glasanje o nepoverenju, što je dovelo do Kanovog uklanjanja sa vlasti. Veruje se da je glasanje organizovano uz podršku moćne pakistanske vojske. Od tog vremena, Kan i njegove pristalice su bili angažovani u borbi sa vojskom i njenim civilnim saveznicima, za koje Kan tvrdi da su podstakli njegovo uklanjanje sa vlasti na zahtev SAD.

Tekst pakistanske depeše, koju je sa sastanka proizveo ambasador i preneo Pakistanu, ranije nije objavljen. Depeša, interno poznata kao "šifra", otkriva i šargarepe i štapove koje je Stejt department upotrebio kako bi istisli Kana, obećavajući toplije odnose ako Kan bude uklonjen, i izolaciju ako ne bude, navodi "Intersept".

U dokumentu se navodi da se SAD protive Kanovoj spoljnoj politici o sukobu u Ukrajini. Te pozicije su brzo preokrenute nakon njegove smene, nakon čega je, kao što je obećano na sastanku, usledilo zagrevanje odnosa između SAD i Pakistana, navodi portal.

Dan pre tajnog sastanka na kome je isplanirano njegovo uklanjanje, Kan se obratio na mitingu i direktno odgovorio na evropske pozive da Pakistan stane sa njima uz Ukrajinu. "Jesmo li mi vaši robovi?", zagrmeo je Kan. "Šta mislite da smo mi? Da smo mi vaši robovi i da ćemo učiniti sve što tražite od nas? Mi smo prijatelji Rusije, a takođe smo prijatelji Sjedinjenih Država. Prijatelji smo Kine i Evrope. Mi nismo deo nijednog saveza", poručio je Kan koji je nekoliko dana ranije bio u poseti Rusiji.

Na sastanku je Lu preneo nezadovostvo Vašingtona stavom Pakistana prema sukobu u Ukrajini. Lu je rekao da su "ljudi ovde i u Evropi prilično zabrinuti zbog agresivno neutralnog stava Pakistana prema Ukrajini, ako takav stav uopšte postoji. Nama se ne čini neutralnim", rekao je Lu.

"Mislim da će, ako izglasavanje nepoverenja premijeru uspe, sve biti oprošteno u Vašingtonu, jer se poseta Rusiji posmatra kao odluka premijera", rekao je Lu, navodi se u dokumentu. "U suprotnom", nastavio je, "mislim da će biti teško nastaviti dalje".

Lu je upozorio da će SAD, ako se situacija ne reši, marginalizovati Pakistan, "Ne mogu da kažem kako će to videti Evropa, ali pretpostavljam da će njihova reakcija biti slična", rekao je Lu, dodajući da bi Kan mogao da se suoči sa "izolacijom" od strane Evrope i SAD ako ostane na funkciji.

Vašington, naravno, poriče da zna išta o sastanku.

Kanovo uklanjanje sa vlasti nakon sukoba sa pakistanskom vojskom, istom institucijom za koju se veruje da je proizvela njegov politički uspon, bacilo je zemlju od 230 miliona stanovnika u politička i ekonomska previranja.

Protesti zbog Kanovog zbacivanja i potiskivanja njegove stranke zahvatili su zemlju i paralizovali institucije, dok se aktuelni pakistanski lideri bore sa ekonomskom krizom izazvanom zapadnim sankcijama Moskvi i globalnim skokom cena energenata. Sadašnji haos je rezultirao zapanjujućim stopama inflacije i bekstvom kapitala iz zemlje.

image