Svet

Komitet Skupštine UN usvojio rusku rezoluciju protiv veličanja nacizma

Za rezoluciju je glasalo 106 zemalja, 51 država je bila protiv, a 15 suzdržano
Komitet Skupštine UN usvojio rusku rezoluciju protiv veličanja nacizmawww.globallookpress.com © Anatolii Stepanov

Treći komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojio je nacrt rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma i neonacizma koju je predložila Rusija, prenele su RIA novosti.

Za rusku rezoluciju koja poziva na borbu protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma i netolerancije glasalo je 106 zemalja, 51 država je bila protiv, a 15 suzdržano.

Radi se o rezoluciji koju Rusija od 2005. iz godine u godinu podnosi na usvajanje u Ujedinjenim nacijama, a koja bi sada, pošto je usvojena, trebalo da se nađe na glasanju Generalne skupštine UN u decembru.

Pre glasanja o nacrtu rezolucije, zapadne zemlje inicirale su uključivanje u tekst rezolucije amandmana kojim se osuđuju ruske akcije u Ukrajini, ali je on odbijen.

Rusija ne priznaje amandman na rezoluciju o veličanju nacizma koji su podnele zapadne zemlje, a u kojem se osuđuje specijalna vojna operacija u Ukrajini, rekao je predstavnik Ruske federacije Grigorij Lukjancev na sastanku Trećeg komiteta Skupštine UN, preneo je TASS.

Glasajući za amandman, Sjedinjene Američke Države i zemlje Evrpske unije, usprotivile su se samoj rezoluciji.

"Rezultati glasanja o amandmanu i rezoluciji samo su potvrdili tezu koju smo ranije izrekli da je cilj amandmana bio pokušaj nekih zemalja da poremeti usvajanje rezolucije. Mi ne priznajemo ovaj amandman i tražimo da se ta izjava unese u izveštaj o sastanku", rekao je Lukjancev.

U tekstu rezolucije, kako su prenele RIA novosti, preporučuje se zemljama članicama da preduzmu konkretne mere, uključujući zakonodavne i obrazovne, kako bi sprečile istorijski revizionizam i negiranje rezultata Drugog svetskog rata, negiranje zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina počinjenih tokom ovog sukoba.

Autori rezolucije osuđuju incidente vezane za veličanje i propagiranje nacizma, poput ispisivanja pronacističkih grafita, uključujući i one na spomenicima žrtvama rata 1940-1945.

Države se pozivaju da eliminišu sve vidove rasne diskriminacije svim sredstvima, uključujući i ona zakonska. Osuđuju se obrazovni materijali i govori koji promovišu rasizam, diskriminaciju, nasilje i mržnju zasnovane na etničkim, nacionalnim ili verskim uverenjima.

Koautori teksta rezolucije su Azerbejdžan, Belorusija, Venecuela, Vijetnam, Kambodža, Severna Koreja, Kuba, Laos, Mali, Nikaragva, Pakistan, Sirija, Sudan, Centralnoafrička republika, Ekvatorijalna Gvineja i Južna Afrika.

 

image