Svet

Ron Pol: Bajdenu je Ukrajina važnija od Havaja, podržava "izgubljeni rat" dok Maui gori

Penzionisani kongresmen kritikovao je američkog predsednika zbog novog paketa pomoći Kijevu
Ron Pol: Bajdenu je Ukrajina važnija od Havaja, podržava "izgubljeni rat" dok Maui goriGetty © Justin Sullivan / Staff

Predsednik Džozef Bajden traži još 24 milijarde dolara za Ukrajinu dok se SAD "raspadaju", naveo je bivši američki kongresmen Ron Pol, ukazujući na katastrofalne požare na Havajima.

"Teško je pogledati nedavne snimke razaranja na Mauiju, a zatim čuti kako predsednik Bajden govori Kongresu da mu treba još 24 milijarde dolara za Ukrajinu. Kako ova administracija može da nastavi da opravdava desetine milijardi dolara za ovaj izgubljeni rat koji nije u našem interesu dok se ostatak Sjedinjenih Država raspada", upitao je Pol.

SAD su uložile "više od 120 milijardi dolara" u "proksi rat protiv Rusije", dodao je Pol pozivajući se na analizu Heritidž fondacije koja pokazuje da je svako domaćinstvo u SAD dalo 900 dolara za Ukrajinu u trenutku kada većina Amerikanaca ne može da izdvoji 1.000 dolara za neki vanredan slučaj.

"Koliko bi Amerikanaca radije vratilo tih 900 dolara u džep nego u džepove 'Lokid-Martina', 'Rajteona' i ukrajinskih oligarha?", naveo je Pol i podsetio da je Ukrajina poznata kao jedna od najkorumpiranijih zemalja na svetu.

"Nedavno je istraživački novinar Simor Herš napisao da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski proneverio najmanje 400 miliona dolara pomoći američkog naroda. U Ukrajini se nastavljaju korupcijski skandali. Prošle nedelje Zelenski je otpustio šefove svih lokalnih regrutnih odbora zbog korupcije. Neki novinski izveštaji govore da je prodaja luksuznih automobila u Ukrajini oborila sve dosadašnje rekorde. Pitam se zašto. Nije ni čudo što se američko javno mnjenje okreće protiv daljeg učešća u sukobu", naveo je on.

Pol podseća da čak i mejnstrim mediji priznaju da "Ukrajina ne pobeđuje i ne može da pobedi" iako Bajden insistira na pružanju podrške Ukrajini.

"Nastavak ulivanja novca u izgubljenu stvar samo će dovesti do bankrota kod kuće i više mrtvih Ukrajinaca", zaključio je Pol.

Lekar iz Teksasa služio je u Kongresu ukupno 23 godine i tri puta se kandidovao za predsednika, pre nego što je otišao u penziju 2013. da bi osnovao Institut Rona Pola za mir i prosperitet.

U požaru koji je prošle sedmice opustošio havajsko ostrvo Maui stradalo je najmanje 99 osoba, dok se još najmanje 1.000 ljudi vodi kao nestalo. Šteta od najsmrtonosnijeg požara u SAD u više od 100 godina se procenjuje u milijardama dolara.

Bajden je, inače, proveo vikend na plaži u Delaveru i nije imao komentar na pitanja novinara da li planira da poseti Maui. Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer navela je da predsednik ne planira da poseti Havaje.

Bajden je prošle nedelje poslao Kongresu zahtev za 13 milijardi dolara "bezbednosne pomoći" i 7,3 milijarde dolara za "ekonomsku i humanitarnu pomoć" Ukrajini, što uključuje isplatu plata vladinih službenika u Kijevu.

image