Svet

Kijev priznao: Ruski dronovi "lanset“ i "orlan" velika pretnja po Oružane snage Ukrajine

Ovo je pretnja koju nemamo pravo da ignorišemo, uzeo sam je u obzir, rekao je Andrij Jermak, šef kabineta Vladimira Zelenskog
Kijev priznao: Ruski dronovi "lanset“ i "orlan" velika pretnja po Oružane snage Ukrajinewww.globallookpress.com © Photoagency Interpress

Ruski dronovi "lanset" i "orlan" postali su pretnja po Oružane snage Ukrajine, ocenio je na svom Telegram kanalu Andrij Jermak, šef kabineta Vladimira Zelenskog.

"Čuo sam od ukrajinske vojske za probleme koje im prave ruske bespilotne letelice, posebno udarni "lanset" i izviđački "orlan". Ovo je pretnja koju nemamo pravo da ignorišemo. Uzeo sam je u obzir", napisao je on nakon razgovora sa borcima ukrajinskih Oružanih snaga, prenela je RIA.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je u utorak deo Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, gde se sastao sa brigadama Oružanih snaga Ukrajine. Jedinice su ga izvestile o potrebi za daljinskim ratovanjem, sistemima protivvazdušne odbrane i bespilotnim letelicama.

Prošle nedelje predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je na sastanku sa šefom ruske državne korporacije za pomoć proizvodnji i izvozu visokotehnoloških industrijskih proizvoda (Rosteh) Sergejem Čemezovim, dao instrukcije da se poveća proizvodnja dronova, uključujući i dronove "lanset". 

Prema njegovim rečima, u specijalnoj vojnoj operaciji pokazali su visoku efikasnost.

"Lanset", inače, ima domet od nekoliko desetina kilometara. Dronovi nose bojeve glave  različitih tipova teške tri ili pet kilograma, u zavisnosti od vrste mete. 

Ruska vojska aktivno koristi bespilotne letelice "orlan-30" i "orlan-10" u zoni specijalne vojne operacije. 

Šef Ministarstva odbrane Sergej Šojgu je primetio da je snabdevanje Oružanim snagama ovim vrstama dronova povećano je 53 puta.

image