Svet

SAD šalju pomoć oko 400 miliona dolara dok EU okleva

Pomoć uoči međuizbora na kojima se očekuje pobeda republikanaca
SAD šalju pomoć oko 400 miliona dolara dok EU oklevawww.globallookpress.com © Vyacheslav Madiyevskyy/Keystone Press Agency

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejk Salivan nenajavljeno je posetio Kijev u petak, prvi put od početka ruske specijalne vojne operacije.

Salivan se sasato sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i njegovim šefom kabineta Andrejem Jermakom, saopšteno je iz Salivanove kancelarije.

Salivan je ukrajinskim zvaničnicima pružio detalje o novom američkom bezbednosnom paketu koji je najavljen u petak i "potvrdio da će SAD nastaviti sa pružanjem ekonomske i humanitarne pomoći, kao i sa naporima njihovih partnera da pozovu Rusiju na odgovornost za njenu agresiju", rekla je Salivanova portparolka Ejdrijen Votson.

Paket vojne pomoći vredan 400 miliona dolara uključuje unapređene tenkove T-72 iz sovjetskog doba, protivraketne projektile "hok" kao i dronove "feniks gost" koji se koriste protiv ruskih snaga na istoku.

Sjedinjene Države su poslale i obećale pomoć u vrednosti od 18,2 milijardi dolara od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Nećemo odustati, nećemo smanjiti podršku, idemo samo napred", rekao je Salivan novinarima u Ukrajini.

Jermak je rekao da je Ukrajina u petak dobila "potvrdu bespogovorne podrške našoj pobedi. Naši prijatelji i partneri su sa nama i potpuno razumeju situaciju."

Zelenski, koji od saveznika traži dodatne sisteme za protivvazdušnu odbranu i naprednije oružje, sastao se u četvrtak sa dvojicom američkih senatora, demokratom Krisom Kunsom iz Delavera i republikancem Robom Portmanom iz Ohaja koji su obojiva članovi Komiteta za spoljne odnose.

Kako prenosi "Blumberg", pitanje umešanosti Irana u sukob u Ukrajini glavni je izvor brige za američke zvaničnike koji su pozvali Teheran da prekine sa snabdevanjem Rusije dronovima.

"Postoje jasni i javni dokazi da Iran pomaže Rusiji u ratu protiv Ukraine", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Zapad i Ukrajina optužuju Rusiju da koristi iranske dronove da gađa ključne infrastrukturne objekte u Ukrajini. Teheran i Moskva to demantuju, a iz Kremlja je poručeno da je jedino oružje koji oni koriste ono proizvedeno u Rusiji.

Najnovija tranša američke pomoći Ukrajini stiže u trenutku kada generalno opada podrška Ukrajincima u američkom Predstavničkom domu. SAD 8. novembra čekaju međuizvori na kojima će, po svoj prilici, pobediti republikanci koji su sve manje zainteresovani za Ukrajinu a sve više za rešavanje gorućih domaćih pitanja poput inflacije i rasta troškova života.

Pojedini republikanci na vodećim pozicijama su čak jasno rekli da Ukrajina više neće dobijati ni dolara pomoći od Vašingtona.

Istovremeno, Evropska unija - koja je i sama suočena sa rastućom inflacijom i energetskom krizom - razmatra odlaganje slanja 2,9 milijardi dolara vredne pomoći Ukrajini do početka sledeće godine.

Ako se to dogodi, Ukrajina će se naći u finansijskom škripcu.

image