Svet

Letonija mobiliše pograničnu stražu na granici s Belorusijom

Odluka predstavlja odgovor na rastući migracioni pritisak koji dolazi iz Belorusije, navodi se u zvaničnom saopštenju
Letonija mobiliše pograničnu stražu na granici s BelorusijomGetty © Paulius Peleckis/Getty Images

Letonija razmešta dodatne granične snage kako bi se suprotstavila onome što opisuje kao rastući migracioni pritisak iz susedne Belorusije, saopštile su vlasti u toj zemlji.

Dodaje se da vojska takođe stupa na snagu kako bi ojačala granice.

Letonska granična straža u saopštenju navodi da je takva odluka podstaknuta "brzo rastućom hibridnom pretnjom" u regionu, istakavši da je u prethodna 24 časa registrovala 96 pokušaja ilegalnog prelaska granice sa Belorusijom.

Kako se navodi, ta služba je takođe primetila "povećano učešće beloruskih vlasti u organizovanju protoka ilegalnih imigranata."

Obrada zahteva službenika Državne granične straže za godišnje odmore je obustavljena a oni koji su trenutno na odmoru su pozvani da se vrate na dužnost, ističe se u saopštenju i dodaje da je ta služba zatražila dodatnu pomoć od vojske i policije.

Do mobilizacije dolazi nakon što je letonska vlada prošle nedelje najavila pojačani bezbednosni režim na granici sa svojim južnim susedom, navodeći "neproporcionalno veliki broj slučajeva ilegalnih prelazaka" u toj oblasti.

Od početka godine, letonske vlasti su registrovale skoro 6.000 pokušaja ilegalnog prelaska beloruske granice.

Migraciona kriza u regionu prvi put je izbila 2021. godine, kada se Belorusija ispostavila kao glavna tranzitna tačka za bliskoistočne izbeglice koje pokušavaju da stignu do EU.

Dok su previranja uglavnom pogodila Poljsku, prelila su se i na Letoniju i Litvaniju. Zvaničnici u Minsku su više puta negirali optužbe da pomažu migrantima da pređu granicu.

U uvođenju pojačanih mera bezbednosti na granici, Letonija sledi primer Poljske, koja je prošle nedelje rekla da će rasporediti 10.000 dodatnih vojnika duž svoje granice sa Belorusijom.

Poljska je ranije ovog meseca takođe tvrdila da su dva beloruska helikoptera narušila njen vazdušni prostor, što je Minsk oštro negirao.

image