Svet

Velika kriza u izraelskoj vojsci, najugroženije vazduhoplovstvo: Reaguju SAD

Među rezervistima u IDF koji protestuju su borbeni piloti i pripadnici obaveštajnih, sajber jedinica i jedinica za specijalne operacije
Velika kriza u izraelskoj vojsci, najugroženije vazduhoplovstvo: Reaguju SADwww.globallookpress.com © Matan Golan/Keystone Press Agency

Načelnik Generalštaba SAD Mark Mili otputovaće sledeće nedelje u Izrael usred sve veće zabrinutosti unutar Bajdenove administracije zbog činjenice da je u znak protesta zbog reforme pravosuđa deo Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) suspendovao svoju službu, prenosi "Aksios" pozivajući se na dvoje izraelskih zvaničnika koji su želeli da ostanu anonimni. 

Milijeva poseta omogućiće Bajdenovoj administraciji da iz prve ruke proceni koliko je duboka kriza unutar izraelskih snaga i kakve bi posledice ona mogla da ima po američke snage na Bliskom istoku.

Među rezervistima u IDF koji protestuju su borbeni piloti i pripadnici obaveštajnih, sajber jedinica i jedinica za specijalne operacije.

Kako je danas preneo "Džeruzalem post", vazduhoplovstvo i vojna obaveštajna služba, najvažnije jedinice, su najteže oštećene zbog odlaska rezervista, ali pešadija bolje odoleva krizi.

Veliki broj rezervista je prestao da se prijavljuje na dužnost ili obuku pre nekoliko nedelja nakon što je koalicija premijera Benjamina Netanijahua usvojila zakon koji će ograničiti mogućnost Vrhovnog suda zemlje da preispita postupke vlade. Spornu reformu pravosuđa mnogi tumače kao pokušaj premijera da se zaštiti od krivičnog gonjenja i optužbi za korupciju.

Visoki zvaničnici Izraelskih odbrambenih snaga, a pre svega komandant vazduhoplovstva general-major Tomer Bar, upozoravaju da spremnost njihove vojske za rat postepeno opada. 

Izraelsko vazduhoplovstvo zavisi od rezervista, koji treniraju najmanje jednom nedeljno kako bi zadržali svoje operativne veštine. Piloti koji ne treniraju nekoliko nedelja ne smeju da lete, objašnjava "Aksios".

Pentagon je zabrinut da bi kriza sa kojom se suočava izraelska vojska mogla da podstakne Iran ili Hezbolah da sprovedu vojne provokacije koje bi mogle da eskaliraju situaciju u regionu, rekao je neimenovani američki zvaničnik za "Aksios".

Kako se dodaje, kriza unutar izraelskog vazduhoplovstva mogla bi da primora SAD da pošalju više trupa u region.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je istakao da uprkos problemima, neprijatelji i dalje treba da se plaše izreaelske vojske. 

"Neprijatelji Izraela analiziraju i uče iz naših unutrašnjih događaja i pogrešno veruju da im to daje priliku da iskoriste ono što vide kao slabost Države Izrael", rekao je Galant, prenosi "Džeruzalem post".

Komandant izraelskog vazduhoplovstva se prošle nedelje sastao sa grupom rezervnih pilota i priznao da postoji značajno smanjenje spremnosti. "Biće teško vratiti situaciju na staro", rekao je on.

I dalje se ne zna da li će se Mili sastati sa Netanijahuom. 

Portparol Generalštaba i IDF su odbili da komentarišu. 

Izraelski zvaničnici opisali su Milijevo putovanje kao oproštajnu posetu zbog njegovog planiranog odlaska u penziju u oktobru. Mili je trebalo da poseti Izrael u junu, ali je otkazao putovanje u poslednjem trenutku.

Rezervisti su jasno stavili do znanja da će nastaviti sa dobrovoljnim služenjem isključivo ukoliko Netanijahu objavi da do daljeg obustavlja pravosudnu reformu.

Kako je pisao "Ejža tajms", odnosi Amerike i Izraela trenutno su veoma napeti, prevashodno upravo zbog rešenosti Netanijahuove vlade da sprovede spornu reformu.

Prema navodima lista "Tajm", kada je u pitanju Izrael, Bajden je nezadovoljan mnogim stvarima, a posebno mu smeta izrazito desničarska koalicija koju je Netanijahu formirao nakon što je ponovo došao na vlast 2022. godine. 

image