Svet

Okršaj dvojice lidera zbog smrti navijača: Micotakis zapušio usta Milanoviću

Predsednik Milanović prešao je granicu kada je komentarisao odnos Grčke prema pritvorenim navijačima
Okršaj dvojice lidera zbog smrti navijača: Micotakis zapušio usta Milanoviću© AP Photo/Michael Varaklas/Tanjug

Fudbalska drama preokrenula se u politički okršaj dvojice lidera Grčke, premijerom Kirijakosom Micotakisom i Hrvatske, predsednikom Zoranom Milanovićem, a sve nakon ubistva jednog navijača u Atini.

Već danima se, naime, raspravlja o sudbini stotinjak navijača Dinamo Zagreba - "Bed Blu Bojsima" - koji su u pritvoru zbog učestvovanja u masovnoj tuči sa fanovima AEK-a, koja je dovela do smrti jednog od njih.

Roditelji pritvorenih osoba s transparentima ophode Ministarstvo spoljnih poslova u Zagrebu, vršeći pritisak na domaću javnost, ali i sudstvo Grčke.

Međutim, predsednik Milanović otišao je i korak dalje kada je komentarisao odnos Grčke prema pritvorenim navijačima.

On je naglasio da ih tretiraju kao ratne zarobljenike, te da ih sud razdvaja kako bi ih lakše "prebili i silovali".

Na njegove izjave odmah su odgovorili grčki mediji, Ministarstvo spoljnih poslova, a sada i grčki premijer Kirijakos Micotakis.

"Krivce ćemo naći i kazniti. Grčka je država prava, ima pravila. Sudstvo je nezavisno i ne prihvata predloge neprimerenih glasova izvan granica, čak ni onda kada su zvanični", kazao je Micotakis.

Grčka kao uređena demokratija ima pravo da sprovodi sudske procese na svojoj teritoriji kako smatra da je najbolje, dokle god ne krši međunarodne zakone, o čemu nema dokaza.

image