Svet

Progon zbog kritike na račun LGBT ideologije: Ugledni francuski profesor na meti struke

Anesteziolog sa prestižnom karijerom i brat Emanuele Minjon, nekadašnje šefice kabineta predsednika Nikole Sarkozija, mogao bi da se nađe u postupku pred Nacionalnim savetom lekara zbog ispada koji je ocenjen kao preteći i homofobičan
Progon zbog kritike na račun LGBT ideologije: Ugledni francuski profesor na meti strukewww.globallookpress.com © Vincent Isore, via www.imago-ima

Francuski profesor medicine i anesteziolog Aleksandar Minjon našao se na meti osude zbog "homofobičnih komentara na društvenim mrežama", a suspendovan je iz bolnice u kojoj radi, nakon optužbi za uznemiravanje koje on u potpunosti negira. 

Kako navodi "Mond", Minjon se našao u nebranom grožđu zbog tvitova u kojima je "stigmatizovao homoseksualce i transseksualce", pisao da je vlada sastavljena od "LGBT pripadnika koji ne preuzimaju odgovornost" i stavljao sliku tenka ofarbanog u roze uz opis da to "predstavlja Makrona i njegovu vojsku".

Pored toga, u njegovim objavama na Tviteru našle su se fotomontaže kojima se diskredituje poslanica Sandrin Ruso ili nekadašnja državna sekretarka zadužena za socijalnu i solidarnu ekonomiju Marlen Šijapa, a imao je i brojne "ispade protiv 'ideologije osvešćenosti', dekadencije, kraja Zapadne civilizacije" itd.

Iako njegove poruke na televiziji ili u štampi često deluju poučno, čini se da bi to moglo skupo da ga košta, ocenjuje list.

Kako je otkrio nedeljnik "Kanar anšene", ovaj anesteziolog sa prestižnom karijerom i brat Emanuele Minjon, nekadašnje šefice kabineta predsednika Nikole Sarkozija, mogao bi da se nađe u postupku pred Nacionalnim savetom lekara zbog ispada koji je ocenjen kao preteći i homofobičan. 

On je u objavi na Tviteru od 31. jula osudio mogućnost "veštačke oplodnje za transseksualce", iako "i dalje umiremo od dijabetesa i hipertenzije zbog nedostatka sredstava".

Nakon što je jedan mladi doktor reagovao na objavu, Minjon mu je poslao privatnu poruku sa pitanjem kako se zove i gde radi, uz obećanje "da će ga naći". 

Dotični lekar je objavio prepisku, a nekoliko medicinskih instanci je negodovalo i osudilo Minjonove komentare, među kojima i Nacionalni koledž za nastavnike anestezije i reanimacije. Pariski lekarski savet je otvorio slučaj i pokrenuo istragu, kao i Medicinski fakultet u Parizu. 

"Ti komentari nisu ni etični, ni prihvatljivi i razmatramo dalje mere koje treba da se preduzmu", rekao je za "Mond" predsednik tog tela, doktor Žan-Žak Avran.

Iz Fonda univerzitetske bolnice koja je nadležna za bolnicu u kojoj radi Minjon takođe su osudili poruke. Oni su dodali da je Minjon od sredine maja "suspendovan iz predostrožnosti" zbog sumnji da je "uznemiravao i pretio" studentkinji. Parisko tužilaštvo potvrdilo je za "Mond" da su primili prijavu "u vezi sa ponašanjem tog profesora".

Minjon je za list negirao te optužbe. On je u seriji SMS poruka uveravao da o njegovoj uzornosti govore njegova karijera i "više od 250 svedočenja stručnjaka i akademika sa kojima je radio, među kojima je 70 odsto žena".

On takođe dodaje da je podneo žalbu "protiv potpuno sulude suspenzije čiji je on predmet" i tvrdi da je žrtva toga što već 15 godina osuđuje skandale koji se dešavaju u francuskoj bolnici.

image