Svet

Nemačka kupuje izraelski raketni sistem: Najveći ugovor do sada

Do kraja godine trebalo bi da bude potpisan ugovor o prodaji raketnog odbrambenog sistema "erou 3" Nemačkoj vredan 3,5 milijardi dolara
Nemačka kupuje izraelski raketni sistem: Najveći ugovor do sadawww.globallookpress.com © © Israel Ministry Of Defense

Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju izraelskog raketnog odbrambenog sistema "erou 3" Nemačkoj, a ugovor vredan 3,5 milijardi dolara najveći je sporazum o prodaji naoružanja koji do sada Izrael sklopio, saopštilo je Ministarstvo odbrane Izraela.

Nemačka i Izrael potpisaće pismo o namerama sa 600 miliona dolara inicijalne isplate kako bi započeli rad na projektu, a potpuni ugovor biće potpisan do kraja 2023. godine, dodaje se u saopštenju, a prenosi Rojters.

SAD su partner Izraela na projektu "erou", naoružanju koje su zajednički razvile izraelska Organizacija za protivraketnu odbranu i Agencija za raketnu odbranu Sjedinjenih Država.

Dok "patriot" i IRIS-T pokrivaju srednji sloj protivvazdušne odbrane, "erou 3", koji su proizveli izraelska vazduhoplovna industrija i kompanija "Boing" pruža zaštitu za viši sloj. Dizajnirana je za presretanje balističkih projektila izvan zemljine atmosfere, na visini koja omogućava bezbedno raspršivanje bilo koje nekonvencionalne bojeve glave.

Nemačka je navela da očekuje da će njene vazduhoplovne snage dobiti "erou 3" krajem 2025. godine.

Izraelski "Armi radio" objavio je da bi svečano potpisivanje ugovora o prodaji izraelskog raketnog sistema Nemačkoj trebalo da bude organizovano u novembru.

image