Svet

Turska: Još čekamo da Švedska izruči teroriste

Turski parlament proceniće u kojoj meri je Stokholm ispunio obaveze u borbi protiv terorizma kada se poslanici na jesen vrate sa letnje pauze
Turska: Još čekamo da Švedska izruči teroristeGetty © Jonas Gratzer/Getty Images

Ministar pravde Turkse Jilmaz Tunc izjavio je da Ankara i dalje čeka da Švedska, koja želi da se pridruži NATO-u, preduzme konkretne korake u borbi protiv terorizma i odobri turske zahteve za izručenje pripadnike militantnih grupa koje Ankara smatra teroristima.

On navodi da bi Švedska trebalo da bude "osetljiva" po ovom pitanju, kao i po pitanju spaljivanja Kurana.

Tunc dodaje da će turski parlament proceniti u kojoj meri je Stokholm ispunio obaveze u borbi protiv terorizma kada se poslanici na jesen vrate sa letnje pauze.

Finska i Švedska su se, podsetimo, u maju 2022. godine, zvanično prijavile za ulazak u NATO, a za prijem u Alijansu potrebno je odobrenje svih država članica i prolazak određenih procedura.

Na samitu u Madridu koji je održan krajem juna 2022. godine sve zemlje članice NATO-a su se složile sa pristupanjem Švedske i Finske. Tada je počeo proces ratifikacije prijava na nivou nacionalnih parlamenata zemalja članica. Do početka 2023. prijave Švedske i Finske ratifikovalo je 28 od 30 zemalja NATO-a, ali su Mađarska i Turska odlučile da švedsku prijavu razmatraju odvojeno od finske.

U noći 31. marta završena je ratifikacija finske aplikacije za NATO od strane svih članica Alijanse, a 4. aprila Finska je postala 31. članica NATO-a. Švedska, međutim, još uvek nije dobila odobrenje Mađarske i Turske.

Iako je 1. juna Švedska usvojila novi zakon o borbi protiv terorizma, Stokholm nije izručio pripadnike militantnih grupa koje Ankara smatra teroristima, što je uslov za odobrenje prijave za članstvo u Alijansi.

image