Svet

Voz prešao granicu Severne Koreje i Rusije posle optužbi SAD da Pjongjang snabdeva Moskvu oružjem

Vašington optužuje Pjongjang da su poslali oružje Rusiji sakriveno u voz sa konjima
Voz prešao granicu Severne Koreje i Rusije posle optužbi SAD da Pjongjang snabdeva Moskvu oružjemwww.globallookpress.com © Stephan Schulz/ZB

Jedan voz prešao je iz Severne Koreje u Rusiju u petak, dva dana nakon što su Sjedinjene Države saopštile da imaju informacije koje ukazuju na to da Pjongjang tajno snabdeva Rusiju artiljerijskim granatama, saopštio je vašingtonski istraživački centar, pozivajući se na komercijalne satelitske snimke.

Projekat "38 Nort", koji prati situaciju u Severnoj Koreji, saopštio je da je to prvi put da je takvo kretanje voza primećeno na ruti posle nekoliko godina, iako je ruska veterinarska služba u sredu izvestila da je voz prešao granicu sa Severnom Korejom narovaren konjima.

"Nemoguće je utvrditi svrhu voza na osnovu snimaka, ali je do prelaska došlo u trenutku kada su se pojavili izveštaji o prodaji oružja iz Severne Koreje Rusiji i opšteg očekivanja obnove trgovine između dve zemlje“, saopšteno je iz centra "38 Nort".

Severna Koreja je navodno zatvorila 800 metara dug most prijateljstva "Tumangang", jedinu kopnenu vezu između zemalja, u februaru 2020. tokom pandemije koronavirusa.

U izveštaju vašingtonskog centra se navodi da su u petak pre podne na korejskoj strani granice bila vidljiva tri zatvorena vagona koji su ušli u Rusiju preko mosta.

U popodnevnim satima, lokomotiva i tri vagona bili su vidljivi parkirani na šinama u ruskoj stanici "Hasan", otprilike dva kilometra od granice.

"Ne može se utvrditi da li je bio u toku prenos materijala, a lokacije parkiranih ovih vozova možda nisu povezane", navodi se u izveštaju.

Bela kuća je u sredu saopštila da Vašington ima informacije koje ukazuju na to da je Severna Koreja tajno isporučivala Rusiji "značajan" broj artiljerijskih granata za njenu specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i da je oružje slala preko zemanja Bliskog istoka i Severne Afrike.

Severna Koreja je još u septembru saopštila da nikada nije isporučivala oružje ili municiju Rusiji i da ne planira da to uradi, a i Moskva je odbacila izveštaje Amerikanaca kao neosnovane.

Ruska državna veterinarska služba saopštila je u sredu da su Rusija i Severna Koreja ponovo odnovile železničke veze, prvi put od pandemije, slanjem tovara 30 sivih rasnih konja, prenosi Rojters.

Severnokorejski lider Kim Džong Un poznat je kao strastveni ljubitelj konja. Njega su severnokorejski mediji prikazali 2019. kako krči planinske snegove na belom pastuvu.

Podaci ruske carine pokazuju da je Severna Koreja prethodnih godina potrošila hiljade dolara na rasne konje iz Rusije.

image