Svet

Iznenađujuće istraživanje: Svaki treći Nemac pomislio da glasa za AFD

Skoro polovina Nemaca smatra da će Alternativa za Nemačku doći na vlast u narednih pet godina, piše "Bild"
Iznenađujuće istraživanje: Svaki treći Nemac pomislio da glasa za AFDwww.globallookpress.com © IMAGO/Arnulf Hettrich

Dok sve tri stranke vladajuće "semafor" koalicije ni zajedno ne bi imale većinu ako bi se sad raspisali izbori u Nemačkoj, Alernativa za Nemačku nastavlja svoj uspon.

Ova stranka na anketama redovno osvaja 20 odsto podrške biračkog tela, a svaki treći Nemac je barem jednom razmišljao da glasa za AFD, ukazuje novo istraživanje INSA-e, piše "Bild".

Kako navodi nemački list, ova stranka najpopularnija je među ljudima od 30 do 39 godina, od kojih je 44 odsto već razmišljalo da glasa za AFD.

Zatim su tu Nemci između 50 i 59 godina starosti, od kojih je slične ideje imalo 39 odsto.

AFD je najpopularnija među Nemcima čija su primanja nešto ispod proseka (2000 do 3000 evra mesečno), od kojih je 40 odsto razmišljalo da svoj glas da toj stranci. 

Što se stepena obrazovanja tiče, "Bild" navodi da je AFD najpopularnija među nekvalifikovanom radnom snagom (71 odsto) i onih koji se i dalje školuju (61 odsto).

Nemci glasaju iz protesta

Kako navodi "Bild", oko 12 odsto Nemaca će na sledećim izborima izraziti nezadovoljstvo protiv aktuelne politike.

Ovakav stav posebno je izražen među mladima između 18 i 25 godina, od kojih 22 odsto namerava na da sledećim izborima glasa iz protesta prema vladajućoj koaliciji.

Povrh toga, skoro polovina Nemaca smatra da će neki predstavnik AFD postati kancelar u narednih pet godina (15 odsto smatra to vrlo verovatnim, dok je ovaj scenario za 32 odsto Nemaca prilično verovatan).

Strmoglavi uspon AFD-a je u poslednje vreme izazvao i otvorene reakcije nemačkog establišmenta.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer upozorio je u obraćanju bezbednosnoj agenciji da je odgovornost svih "da postave na svoje mesto one koji preziru nemačku demokratiju". 

Njegov govor je ocenjen kao podrška zabrani AfD-a, nakon što je Tomas Haldenvang, direktor nemačke obaveštajne službe, skrenuo pažnju na rastući uticaj desničarskih ekstremista u toj stranci. 

image