Svet

Novi Bliski istok: Iranski šef diplomatije u Saudijskoj Arabiji

Hoseinu Amirabdulahijanu se na putu pridružio Alireza Enajati, novi ambasador Irana u Saudijskoj Arabiji
Novi Bliski istok: Iranski šef diplomatije u Saudijskoj Arabijiwww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © Antonin Vincent/Keystone Press Agency/Maksim Konstantinov

Ministar spoljnih poslova Irana otputovao je u četvrtak u Saudijsku Arabiju, u prvu posetu nekog visokog iranskog diplomate u tu zemlju otkako su Teheran i Rijad obnovili odnose uz posredstvo Kine ranije ove godine.

Iranskom šefu diplomatije Hoseinu Amirabdulahijanu se na putu pridružio Alireza Enajati, novi ambasador Irana u kraljevini, javlja "Blumberg".

Poslednji put kada je neki iranski ministar spoljnih poslova boravio u zvaničnoj poseti Rijadu bilo je 2015. godine kada je Mohamed Džavad Zarif otputovao u Saudijsku Arabiju  kako bi izrazio saučešće zbog smrti kralja Abdulaha.

Odnosi dveju zemalja počeli su da se pogoršavaju ubrzo nakon toga.

Rijad je prekinuo veze sa Iranom 2016. godine nakon što su demonstranti upali u saudijska diplomatska predstavništva. Saudijska Arabija je dan ranije pogubila prominentnog šiitskog sveštenika sa još 46 drugih, što je izazvalo demonstracije, navodi "Blumberg".

Od tada su se SAD jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma Irana sa svetskim silama 2018. godine.

Iran je optužen za niz napada nakon toga, uključujući onaj koji je ciljao na srce naftne industrije Saudijske Arabije 2019. godine, privremeno prepolovivši proizvodnju sirove nafte u kraljevstvu.

Iako razlozi trvenja dveju zemalja nisu u potpunosti razrešeni, kao što su iranski nuklearni program, rat u Jemenu pod vođstvom Saudijske Arabije i bezbednost plovnih puteva u regionu, Iran i Saudijska Arabija postigli su sporazum o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju predstavništava prošlog marta u Pekingu, sedam godina nakon što su oni raskinuti.

image