Svet

"Blumberg": Desnica napreduje, a Soroš se povlači

OSF je tokom protekle tri decenije potrošila više od 19 milijardi dolara na promovisanje ciljeva liberalne agende
"Blumberg": Desnica napreduje, a Soroš se povlačiwww.globallookpress.com © Martin Fejer/estost.net

Desnica je Džordža Soroša proglasila za bauk zbog njegove podrške liberalnim ciljevima širom sveta. Samo u Istočnoj Evropi Soroš je potrošio milijarde dolara na promovisanje liberalnih vrednosti, posebno posle pada Gvozdene zavese, piše "Blumberg".

Kako izgleda, Soroš se sada povlači.

Njegova Fondacija za otvoreno društvo (OSF) priprema se za "radikalnu promenu", koja će u velikoj meri uskratiti finansiranje istomišljenicima u Evropskoj uniji.

Odluka koju je u decembru doneo njegov sin Aleksandar, preuzimajući upravljanje OSF, nije mogla da dođe u gorem trenutku za liberalne političare i aktiviste, koji pokušavaju da zaustave nalet populista širom kontinenta.

Na bivšem komunističkom istoku EU, teško je preuveličati uticaj Soroša, 93-godišnjeg mađarskog Jevrejina, koji je preživeo nacizam i komunizam, da bi konačno postao američki državljanin.

OSF je tokom protekle tri decenije potrošila više od 19 milijardi dolara na programe koji se odnose na zaštitu prava manjina i migranata, podršku pojedinim medijima, praćenje korupcije ili vladavinu prava.

Sada populisti, poput italijanskog premijera Đorđe Meloni i bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica, nižu uspeh za uspehom, a finansiranje grupa koje zagovaraju konzervativne agende raste.

Kampanje koje imaju za cilj sprečavanje gej brakova i jačanje inicijativa protiv abortusa između 2009. i 2018. godine dobile su 707 miliona dolara, navodi se u izveštaju Evropskog parlamenta. Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana je u međuvremenu uložila 1,3 milijarde dolara u državnu fondaciju koja promoviše agendu njegove stranke Fides.

OSF se povlači, zaključuje "Blumberg", upravo u trenutku kada snage kojima se suprotstavlja postaju sve jače.

image