Svet

Loša vest za NVO sektor i Zapadni Balkan: Soroš zavrće slavinu u EU, fokusira se na naš region

Soroševa fondacija planira da ograniči finansiranje organizacija u EU
Loša vest za NVO sektor i Zapadni Balkan: Soroš zavrće slavinu u EU, fokusira se na naš regionGetty © Leon Neal / Staff

Fondacija za otvoreno društvo, "dobrotvorna" organizacija koju je osnovao milijarder Džordž Soroš, planira da povuče ili prekine veliki deo svog rada u Evropskoj uniji pošto fokus prebacuje na druge delove sveta, navodi se u internom imejlu u koji je Rojters imao uvid.

Odluka znači da će se Soroševa nevladina organizacija udaljiti od rada na unutrašnjim evropskim poslovima i fokusirati na region u kontekstu većih globalnih pitanja, navodi se u mejlu poslatom zaposlenima.

"Na kraju, novi odobreni strateški pravac predviđa povlačenje i prekid velikog dela našeg trenutnog rada u Evropskoj uniji, pomerajući naš fokus i alokaciju resursa na druge delove sveta. Ova promena nije odraz minulog rada i mnogih doprinosa osoblja tokom godina, već odluka koja je okrenuta budućnosti, ukorenjena u budućim prilikama da se napravi značajan uticaj", navodi se u mejlu.

Fondacija je u junu objavila da će 93-godišnji finansijer Soroš predati upravljanje Fondacijom sinu Aleksu, a u julu je predstavila strateške planove za otpuštanje 40 odsto svog globalnog osoblja.

U internom mejlu nije bilo detalja o tome kako će fondacija preusmeriti svoje finansiranje, ali portparol je rekao da će grupa nastaviti da podržava grupe civilnog društva širom Evrope, uključujući one koje rade na spoljnim poslovima EU, istovremeno zadržavajući podršku evropskim romskim zajednicama.

Organizacija, koja globalno usmerava oko 1,5 milijardi dolara godišnje, takođe će nastaviti da finansira programe u Evropi, uključujući Ukrajinu, Moldaviju, Kirgistan i Zapadni Balkan preko nacionalnih fondacija, rekao je portparol Fondacije za otvoreno društvo.

"U novom modelu će većina naših grantova biti organizovana oko specifičnih mogućnosti za uticaj, koje će se utvrditi u narednim mesecima. Naš rad u Evropi je uvek bio celina koja se razvija i ove nove promene nisu izuzetak od tog dugoročnog trenda", rekao je portparol.

image