Svet

Zašto ukrajinski avioni nikad ne zanoće dvaput na istom mestu?

Skorašnji napadi ruskih snaga imali su za svrhu da desetkuju kapacitete Ukrajine za lansiranje raketa "storm šedou" i "skalp"
Zašto ukrajinski avioni nikad ne zanoće dvaput na istom mestu?www.globallookpress.com © Danil Shamkin/ZUMAPRESS.com

Rusija je pojačala napade na vazdušne baze koje Kijev koristi za lansiranje raketnih napada dugog dometa, primoravajući ukrajinsko osoblje i avione da stalno budu u pokretu kako bi izbegli napad, piše "Fajnenšel tajms", pozivajući se na izvore.

Skorašnji napadi Moskve na vazdušne baze i objekte za obuku pilota u zapadnoj Ukrajini imaju za cilj desetkovanje ukrajinske flotu bombardera koji služe za ispaljivanje britanskih projektila "storm šedou" i njihovih francuskih pandana "skalp", kažu ukrajinski zvaničnici za ovaj list.

Kijev "juri da premesti ključno oruže i kvalifikovano osoblje" kroz desetine vazdušnih baza i komercijalnih aerodroma, navodi se u izveštaju.

Portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat priznao je ovaj problem, rekavši za "Fajnenšel tajms" da Moskva pokušava da potkopa vazdušne snage zemlje jer im ukrajinski piloti "prave mnogo problema."

Sa druge strane, savetnik ukrajinskog ministra odbrane, Jurij Sak, pozvao je Zapad da Kijevu obezbedi više sistema protivvazdušne odbrane, kao i da ubrza obuku pilota i isporuke borbenih aviona F-16. Ukrajinski zvaničnici mesecima traže napredne avione američke proizvodnje, ali ne očekuju da će stići do 2024.

Velika Britanija je u maju isporučila Ukrajini rakete "storm šedou" čiji je domet oko 250 kilometara, da bi Francuska zatim poslala svoju verziju tih raketa pod imenom "skalp".

Kijev je, između ostalog, upotrebio ove rakete za napade na civilne objekte i infrastrukturu u ruskom gradu Lugansku i na poluostrvu Krim, iako je obećao da neće gađati teritoriju Rusije.

Izveštaji o pojačanim napadima na ukrajinske objekte u kojima se čuvaju sredstva dugog dometa stižu nakon što je rusko Ministarstvo odbrane prošle nedelje saopštilo da je izvelo precizne udare na vojnu vazdušnu bazu u Ivano-Frankovskoj oblasti u zapadnom delu Ukrajine, uspešno pogodivši sve naznačene mete.

image