Svet

Kinezi tvrde da su razvili nove načine detekcije američkih nuklearnih podmornica

Stručnjaci tvrde da bi to moglo da predstavlja revolucionarnu promenu u podmorničkom ratovanju, piše "Ejža tajms"
Kinezi tvrde da su razvili nove načine detekcije američkih nuklearnih podmornicawww.globallookpress.com © Mcs Amy Biller/U.S. Marines

Kina je navodno razvila nove metode detekcije američkih nuklearnih podmornica, što bi moglo da ugrozi bezbednost tih plovila u Južnom kineskom moru i umanji sposobnost Vašingtona da ih koristi za odvraćanje Pekinga.

"Saut čajna morning post" (SCMP) je ranije ovog meseca objavio da su naučnici sa univerziteta u Fudžijanu razvili izuzetno osetljiv detektor podmornica zasnovan na postojećoj tehnologiji, koji može da locira čak i najnaprednije podmornice na velikoj udaljenosti.

Tim koji predvodi naučnik Žou Šengnan objavio je rad u stručnom časopisu za pomorska istraživanja koji objavljuje Kineski naučni centar za istraživanje brodova.

SCMP navodi da su oni koristili kompujterske modele kako bi odredili mogućnost detektovanja skoro neprimetnih mehurića koje proizvodi nuklearna podmornica.

Mehurići se formiraju kada podmornica krstari zbog povećane kinetičke energije i odgovarajućeg smanjenja potencijalne energije izražene kao pritisak. Ovo se dešava zato što ukupna energija sistema ostaje konstantna, ali se ravnoteža između kinetičke i potencijalne energije pomera.

Izveštaj SCMP-a navodi da ovo stvara turbulenciju i može dovesti do elektromagnetnog potpisa putem magnetohidrodinamičkog (MHD) efekta, sa kompjuterskim modelima koji pokazuju da se signali električnog polja mogu detektovati oko različitih delova trupa.

Istraživači su otkrili da elektromagnetne emisije koje proizvode mehurići fluktuiraju tokom vremena, stvarajući poseban signal u opsegu od 49,94 do 34,19 herca.

Vodeći istraživač Žou je rekao da se rezultati mogu koristiti kao referenca za odabir frekvencija elektromagnetne komunikacije za brze podmornice, jer signali mogu da prelaze velike udaljenosti, prodru kroz vodu i stignu do jonosfere, koja ih reflektuje na površinu Zemlje.

Pojedini stručnjaci tvrde da bi to moglo da predstavlja revolucionarnu promenu u podmorničkom ratovanju, piše "Ejža tajms". Naučnik Rodžer Bredberi i njegovi saradnici su u članku iz marta 2023. naveli da je vrlo verovatno da će okeani postati transparentni do sredine 21. veka, sa najmanje 75 odsto šanse u većini modelovanih slučajeva, sa softverom koji se koristi u njihovoj analizi procenjujući procene sa visokom sigurnošću od preko 70 odsto.

Oni naglašavaju da uprkos napretku stelt tehnologija, podmornice, uključujući one na nuklearni pogon, i dalje mogu biti otkrivene u svetskim okeanima zbog paralelnog napretka nauke i tehnologije.

Takav razvoj događaja može da zakomplikuje američke planove da pronađu i otkriju kineske podmornice sa nuklearnim balističkim projektilima koje patroliraju u Južnom kineskom moru.

Poznato je da američke nuklearne podmornice operišu u Južnom kineskom moru, a organizacija USNI je u novembru 2021. izvestila o sudaru USS "Konektikat" sa nepoznatom podmorskom planinom u tom delu sveta.

image